Trebaju li djeca nositi kontaktne leće?

Na prvi pogled, riječi poput “kontaktne leće” i “djeca” kao da ne pripadaju istoj rečenici. U stvarnosti, one su često savršen spoj, s tim da se pod “djecom” misli na tinejdžere. Jesu li kontaktne leće dobra ideja za vašeg tinejdžera ovisi o tome koliko je vaše dijete odgovorno.

Leće mogu pomoći vašem djetetu na razne načine:

  • Bolje vidi – tvrde plinopropusne leće mogu pružiti bolji vid od običnih naočala. Također, leće omogućavaju bolji periferni vid.
  • Osjeća se bolje – naočale ulaze i izlaze iz mode, no neka djeca ih jednostavno ne žele nositi u školi. Mogu iskakati te učiniti vaše dijete metom zadirkivanja. Samopouzdanje koje dolazi s parom kontaktnih leća može voditi do boljeg angažmana u školskim zadacima i stvaranju novih prijateljstava.

Je li dijete spremno za leće?

Morate biti sigurni da dijete razumije dobrobiti nošenja leća i sposobno je dan za danom slijediti liječničke upute. Zapitajte se trebate li ga često podsjećati na obavljanje dužnosti poput čišćenja sobe i pospremanja kreveta ili je prilično samostalno. Ukoliko mislite da je vaše dijete spremno za leće, vrijeme je da posjetite liječnika. Ukoliko mislite da nije, uvijek liječnika možete kontaktirati i kasnije.

Mane kontaktnih leća

Leće dolaze s određenim rizicima, poput iritacija i infekcija oka. U najgorem slučaju, mogu izazvati gubitak vida. Neka vaše dijete bude dobro upoznato s pravilima kao što su:

Optical Express

  • Kako pravilno dezinficirati i brinuti se o lećama
  • Kada ih treba zamijeniti novim parom
  • Ne razmjenjivati ih i dijeliti s ostalima
  • Nikada ne upotrebljavati vodu iz slavine, destiliranu vodu ili nesterilnu slanu otopinu kućne izrade
  • Nanositi šminku nakon stavljanja leća, nikako prije
  • Koristiti hipoalergenske proizvode i kozmetiku za osjetljive oči

Koje leće su najbolje?

O tome je najbolje pitati vašeg liječnika. Ukoliko prepiše mekane leće za jednokratnu uporabu, upotrebljavajte njih radije nego leće koje se nose npr. dva tjedna te odbace. Pritom je i njega jednostavnija – dijete ih neće morati dezinficirati i čistiti svakoga dana. Također će brže naučiti kako ih stavljati i skidati, ako ih treba mijenjati svaki dan.

Dekorativne leće

Ukoliko ih liječnik odobri, mogu biti siguran i zabavan odabir (no ove leće ne ispravljaju vid). Problemi nastaju kada se ne nabave kod profesionalaca, već u raznim neovlaštenim marketima i drugim prodajnim mjestima. Kada leće nisu propisane od liječnika, postoji velik rizik od očnih infekcija, ozljeda, gubitka vida, čak i sljepoće. Ne dopustite vašem djetetu upotrebljavanje takvih leća.

Pročitajte sljedeće:
Koje kontaktne leće su najbolje?
Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja
Koje kontaktne leće odabrati i kupiti?
TOP 10 savjeta za nošenje leća
Leće – mogu li ih nositi nakon skidanja dioptrije?

Original Article