Treći krajnik kod dece kako se leči

kako se izvodi operacija trećeg krajnika kod dece

Je li ste primetili kako je vaše dete jako često bolesno, mnogo češće neko što su njegovi ostali vršnjaci. Ima li problema sa otežanim disanjem, bolom u ušima i da li mu curi nosić? Ako se svi ovi simptomi neprekidno ponavljaju duže od mesec dana onda je vrlo verovatno da vaš mališan ima upaljeni treći krajnik.

Nemojte paničiti, ovo zapaljenje se, zapravo, vrlo lako leči i to najčešće operacijom. Mi ćemo vam u ovom tekstu objasniti kako prepoznati simptome, kao i koju ulogu ima treća mandula u organizmu. Osim toga odgovorićemo na najčešće nedoumice roditelja oko procesa operacije krajnika i pružiti vam iskustva i savete drugih roditelja.

Gde se nalazi i kako izgleda treća mandula?

Sigurno već znate da svi imamo dva krajnika sa jedne i druge strane lica, otprilike se nalaze u predelu obraza, ka ušima. Treći krajnik kod dece je na prelazu iz nosnih šupljina u ždrelo, iza resice na nepcu. Ne mogu se videti golim okom, sem u koliko ne dođe do njihovog uvećanja.

Ovaj krajnik nastaje i razvija se još pre rođenja, u periodu kada je najveći bude veličine oraha. To se dešava kada su deca u uzrastu od prve do četvrte godine. Već u školskom periodu taj limfni čvorić se smanjuje, a u pubertetu sasvim nestaje, te se više uopšte ne može uočiti.

Zato su izuzetno retki slučajevi gde starija deca imaju problema sa trećim krajnikom. Ovako, može biti čest problem kod male dece i beba. Ipak kada je posredi upala trećeg krajnika, ona može ometati pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

Razlog tome i jeste njegova pozicija, koja je na raskršću unutrašnjih ušnih kanala, Eustahijeve tube, nosnih kanala i ždrela. Ova regija je još uvek nije dovoljno razvijena kod mališana, te do zapaljenja i različite komplikacije još češće nastaju. Tako kada nastane upala treći krajnik može uticati na sve ove regije i biti uzročnik ozbiljnih problema sa sluhom ili sa plućima kod dece.

treći krajnik simptomi kod dece

Od čega nas „čuva“ treći krajnik?

Treći krajnik ima ulogu zaštite organizma samo kod dece, odrasli ga nemaju, on se smanjuje i stapa sa tkivom u pubertetu.

Kao i nepčani krajnici, ovaj krajnik ima ulogu zaštite organizma od bakterija, virusa i infekcija. U suštini, on je prva linija odbrane od svih mikronapadača koji ulaze kroz usta ili nos.

Ovo limfoidno tkivo brani organizam od napada infekcija time što zadržava zadržava klice u takozvanim kriptama. Kripte predstavljaju deo krajnika u koji klice dospevaju, i u kome se nalaze bela krvna zrnca. Ona napadaju te mikroorganizme i suzbijaju bolesti i pre nego što one nastanu.

Svi krajnici, pa i treći imaju ovakvu ulogu u organizmu. Oni svakodnevno čuvaju telo vašeg deteta od tih mikronapadača, koji konstatno ulaze u organizam. Svako dete se rađa sa ovim krajnikom, on služi kao pomoć ostalim adenoidima u odbrani imuniteta.

Dakle, treća mandula ima bitnu ulogu u odbrani organizma mališana. Njihov imunitet još nije dovoljno razvijen, pa je u tom smislu treći adenoid privremena pomoć, dok dete ne poraste.

Ipak, nekad klice uspeju nadvladati bela krvna zrnca i tako izazvati zapaljenje trećeg krajnika. Koje je u početku akutno, ali ukoliko se ne leči, i ako su ti mikroorganizmi stalno prisutni prelazi u hronično. O hroničnim upalama krajnika ćemo govoriti dalje u ovom tekstu.

Šta ako se treći krajnik uveća – da li je to upala?

Da, uvećanje krajnika jeste indikacija kako je u pitanju upala. Kao što smo ranije napomenuli, treći krajnik se inače ne može videti. Kod dece ima veličinu trešnje, a kada dođe do upale može narasti do veličine oraha.

I pored toga je uvećanje trećeg krajnika teško vidljivo od strane roditelja, te samo ORL stručnjak može obaviti pravilan pregled.

Kod zdrave dece krajnik ne izaziva nikakve probleme i nesmetano obavlja svoju funkciju. Ako ipak klice uspeju probiti zaštitu belih krvnih zrnaca ond dolazi do zapaljenja.

Zapaljene krajnika je uvek uzrok njihovog uvećanja. Njihova veličina se nikako ne menja bez razloga.

Mnogo je lakše uvideti kako je nastalo uvećanje nepčanih krajnika, te tako i sami roditelji mogu uvideti kako oni izazivaju problem. Kada je u pitanju treći krajnik upalanije toliko očigledna, te isprva roditelji obično misle da je u pitanju prehlada ili nešto slično.

Međutim, stvar postane sumnjiva ukoliko je dete konstantno bolešljivo. Tada se pedijatri najčešće odlučuju na slanje deteta kod ORL na pregled koji će se uveriti postoji li uvećanje. Iako ga vi sami ne možete uočiti javlja se nekoliko osnovnih simptoma. Ovi jasni znaci navode na sumnju kako je uzrok lošeg stanja deteta zapaljenski proces u krajniku.

U najvećem broju slučajeva, uvećanje treće mandule jeste posledica zapaljenja kome je potrebno lečenje. No, neka deca kojima je urođena uvećana adenoidna vegetacija. Tada  treći krajnik ne izaziva nikakve komplikacije, zato što je to njegova prirodna veličina. Uvećanje se često otkriva i sasvim slučajno prilikom ORL pregleda.

Koji su simptomi kod upala trećeg krajnika?

Naime, kada dete ima upaljen treći krajnik simptomi se mogu neretko pomešati sa znacima neke sezonske prehlade i virusnog oboljenja. Ipak, problem nastaje ukoliko je vaš mališan konstantno bolestan.

Osim toga, postoje simptomi koji su posledice upala trećeg krajnika. Ovo su neki od njih.

Sekret iz nosa je jedan od prvih simptoma, koji nastaje već u prvim satima upale. On u početku bude vodeniji, a kasnije postaje znatno gušći i promeni boju u žućkasto-zelenu. Krajnici su povezani sa sinusima, te njihovo zapaljenje na njih utiče, te tako nastaje ovaj sekret. Dakle, sinusitis može u velikoj meri biti povezan sa upalom treće mandule

Nekada infekcije mogu biti uzrok upale krajnika, a ponekad krajnici imaju simptome infekcije. Bitno je razumeti kako su svi ovi limfni čvorovi u organizmu čvrsto povezani te neprestano utiču jedno na drugo.

Otežano disanje kod dece je čest simptom upale

Ukoliko primećujete da dete ima probleme sa disanjem, a neretko i sa hrkanjem, u pitanju je treći krajnik.  Tada je i nosić začepljen, te su ovi simptomi uobičajni, i zato se mešaju sa respiratornim infekcijama.

Ovo stanje ne prolazi, nego se i pogoršava i pored gomile čajeva i sirupa. Dete ima temperaturu, oseća se malaksalo i gubi apetit. Organizam mu je već oslabljen od upale, te telesna temperatura raste kako bi se on mogao odbraniti.

Temperatura kod upala trećeg krajnika često nije jako visoka, obično ne prelazi 38,5 stepeni. Iz tog razloga je ne morate spuštati lekovima poput brufena i paracetamola.

Jedan od simptoma koji je karakterističan za zapaljenje krajnika jesu česte upale srednjeg uha. Ovo pokazuje kako je nešto drugo izvor infekcije, a u najvećem broju slučajeva su to upravo krajnici.

Osim toga, dete se može žaliti na bol i pulsiranje u zadnjem delu usta, na ulazu u ždrelo. Kada vi pokušate pogledati ne primećujete ništa sumnjivo ili otečeno. Zbog bola bebe i manja deca spavaju sa otvorenim ustima. To može biti rizično sa mališanima jer je njihova vilica u razvoju, te postoji mogućnost nepravilnog oblikovanja.

Ukoliko primetite ove simptome zajedno obevezno to prenesite otorinolaringologu. Jedino on može izvršiti pregled i ustanoviti dijagnozu.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje lečenje krajnika?

Do odeljenja za otorinolaringologiju se obično stiže kada su neki od ovih simptoma dete već ima probelma sa uhom. To može biti zapaljenje srednjeg uha, a simptomi koje smo prethodno naveli su već dugo prisutni.

Pregled doktor obavlja svojim specijalnim instrumentima sa kojim može videti je li je treći krajnik u upali. Uvećani krajnici se mogu videti kao uvećana masa mekog tkiva na CT snimku, magnetnoj rezonanci ili na rentgenskom snimku. Ukoliko je to dijagnoza vašeg deteta mora se odma započeti sa lečenjem.

Najpre treba suzbiti simptome infekcije u vidu curenja nosa, temperature ili bola u ušima. To se obično rešava antibioticima, ako je u pitanju bakterijska infekcija. Odgovarajući antibiotik će vam pripisati otorinolaringolog. Takođe, kod zapaljenja ušiju deci se pripisuju i kapi, koje će ublažiti probleme.

Dakle, ne postoji ni jedan lek koji će direktno rešiti problem sa ovim krajnikom. Izbor medikamenta će uvek zavisiti od simptoma koji su ukazali na bolest. U ovom stadijumu primarni cilj lekara je ublažavanje infekcije. Tek nakon toga ćete se moći posavetovati sa njim ako je potrebna operacija trećeg krajnika.

U kojim slučajevima je operacija trećeg krajnika neophodna?

Kada se svi navedeni simptomi smire ili ublaže, ORL će uvideti je li je zapaljenje trećeg krajnika akutno ili hronično. Naime, dete može konstantno imati problema sa mandulom. Ono često biva bolešljivo, ali to ne deluje kao ništa opasno. Ponekad kada se povežu više akutnih upala postaje i hronična.

Nekada može biti i obrnuto, pod hroničnom upalom se smatra stanje koje traje duže od šest nedelja. I u hroničnim upalama postoje i akutne, to znači kako se stanje pogoršalo i kako se ono hitno mora rešavati.

Vaše dete može jednom imati akutnu upalu trećeg krajnika i više nikad nemati problema sa njim. To je jedan od najsrećnijih slučajeva, mada je prilično redak. Sa druge strane, neretko se dešava kako upala prerasta u hroničnu i u tim situacijama operacija je neminovna.

Hronična upala krajnika utiče na čitav organizam, posebno kod male dece čiji je organizam još u razvoju. Posledice izbegavanja operacije su veoma rizične, jer mogu ometati dalji dečiji razvoj. Zato se kod hroničnih ili kod čestih akutnih upala otorinolaringolozi odlučuju na adenoidektomiju.

Kada je treća mandula zrela za vađenje?

Operacija trećeg krajnika je najbolje, najbrže i najbezbolnije rešenje. Doktori najviše vole kada krajnici budu žarište svih upala, baš zato što se ovako jednostavno rešava.

Vađenje trećeg krajnika se preporučuje deci starijoj od jedne godine. Gornja granica za operaciju je sedam godina, ali je najpreporučljivije to odraditi oko treće godine.

Sama operacija traje oko 10 do 15 minuta, i predstavlja rutinsku hiruršku intervenciju otorinolaringolozima. Mogućnost rizika od komplikacija je minimalna. Jedino što može potrajati je pripema za operaciju i uvođenje u opštu anesteziju.

Treći krajnik kod dece i beba gotovo uvek se operiše opštom, a ne lokalnom anestezijom. Razlog tome je što je na taj način doktorima lakše prići krajniku kada se deca ne otimaju. Uz to, mališanima je ovaj proces strašan i traumatičan, te je pametnije uspavati ih kako bi kroz to prošli sa manje stresa.

Roditelji se ne moraju brinuti zbog opšte anestezije, ona je sa godinama značajno napredovala. Tako je danas prilično sigurna i ne postoje nikakve negativne posledice.

Kako teče oporavak nakon operacije trećeg krajnika

Operacija trećeg krajnika kod dece je toliko bezopasna da se vaš mališan može istog dana vratiti kući. Ovo naravno zavisi od njegovog stanja, nekad zadrže dete u bolnici samo preko noći, pa je slobodno sutradan ujutro.

Ovo sve zavisi od stanja deteta, ako posle dva sata posle operacije rana izgleda u redu obično se pušta kući. Uz to doktori će i ispitati dete kako se ono oseća, koliko ga boli regija gde se nalazio treći krajnik i oseća li neke neprijatnosti.

Ishrana posle operacije trećeg krajnika treba biti kašasta, preporučuje se i ispijanje toplih blagih čajeva. Nipošto ne davajte vašim mališanima ništa čvrsto jer se tako rana od operacije može ponovo otvoriti. Strogo povedite računa o tome, jer su mehaničke povrede dosta česte ukoliko se ne pazi. Na to obraćajte pažnju najviše prvih par dana, pa nakon toga mu možete davati sve čvršću hranu.

Neka deca su i posle pet dana od operacije već spremna za vraćanje u vrtić ili jaslice. Možda je sa tim bolje sačekati čisto iz predrostrožnosti, pošto je tada imunitet deteta u padu. Kao što već znate, jaslice i vrtići su često izvor zaraze, a ponovna prehlada može uzrokovati komplikacije sa zarastanjem rane.

Oko svih ovih saveta je najbolje posavetovati se na kontroli sa otorinolaringologom ili pedijatrom.

Prirodno lečenje trećeg krajnika bez operacije

Kad je u pitanju treći krajnik prirodno lečenje nije preporučljivo. Upale krajnika iako se brzo i efikasno rešavaju ne mogu se sasvim rešiti prirodnim lekovima. Ovo je naročito važno ukoliko je upala hronična, tada je jedini lek operacija.

Prirodno lečenje može biti od pomoći kada želite samo poboljšati imunitet organizma nakon operacije ili ako dete ima akutnu upalu. Ona se može samo jednom pojaviti, proći i više nikad ne izazvati probleme vašem mališanu.

Samo u tim slučajevima se preporučuje ispijanje čajeva. Deci treba davati blage čajeve kao što su čaj od nane ili kamilice.

U šolju vrele vode samo stavite kašičicu ovog sušenog bilja. Ostavite neka odstoji do deset minuta, nakon toga procedite. Sačekajte malo neka se ohlati, pa tek onda poslužite. U čaj možete dodati kašiku meda ili limuna, koji su, takođe, jako dobri za imuni sistem.

Osim toga, nakon operacije trećeg krajnika je bitno ojačati imunitet, zato neka vaše dete jede što više svežeg povrća i voća. Jako su dobre u postoperativnom stanju i domaće kuvane čorbice i kaše sa voćem.

Kakva su iskustva sa trećim krajnikom

Prenosimo vam dva komentara u celosti:

Moja devojčica i ja imamo baš pozitivna iskustva od kada je operisala treći krajnik. Stalno mi je bila bolesna, nosić neprestano curio, kašljucala je, imala povišenu temperaturu. Zabrinula sam se ozbiljno kada je počela hrkati noću i žaliti se kako ima bolove u ušima. Pregledao je ORL i ustanovio kako je posredi hronična upala trećeg krajnika.

Operisala se sledeće nedelje, izašla je iz operacione sale posle samo pola sata. Nije bilo nikakvih komplikacija, a ona se osećala dobro čim se probudila. Ostala je do uveče kako bi se uverili je li je sve u redu. Oko dve nedelje je trajao potpun oporavak, govorila je kako je boli u ustima i da teško guta. Sve je ipak brzo prošlo. Od tad joj je imunitet mnogo jači i ređe se razboljeva.

Anita 32

Moj sin se inače jako plaši doktora, pa ga nisam htela forsirati da idemo. Ipak, bio je stalno bolestan, ja mu nisam mogla pomoći, a temperatura mu je bila visoka i osećao je bol između očiju. Otišli smo kod pedijatra koji nas je uputio na otorinolaringologiju. Ispalo je kako ima upalu trećeg krajnika, ali pošto je ona bila ignorisana, razvijala se i došla do sinusa. Tada je imao akutni sinuzitis, a uticao mu je treći krajnik i na govor.

Morali smo pod hitno umiriti simptome kako bi otišao na operaciju. Stanje se već ozbiljno zakomplikovalo. Na svu sreću sve se smirilo kada su mu izvadili treći krajnik, znači, on je bio uzročnik. Nemojte izbegavati ovu operaciju, vidim sada kako ti problemi mogu biti vrlo ozbiljni kada se ignorišu.

Marija 25

 

Posledice po zdravlje i moguće komplikacije

Ignorisanje ovih simptoma i odbijanje odlaska na operaciju može ugorziti imunitet, a samim tim i život deteta. To ni jedan roditelj sigurno ne želi, zato ne treba nikad izbeći hiruršku intervenciju kada je doktor preoporuči. Osim što može doći do zapaljenja sinusa, srednjeg uha i bronhitisa, upaljeni krajnici nisu u mogućnosti braniti organizam. To je savršena podloga za razvijanje bakterija, virusa i daljih infekcija.

Kada je treći krajnik pod upalom, deca spavaju sa otvorenim ustima. To može biti izuzetno opasno jer njihove vilice su i dalje u razvoju. Naime, donja vilica se razvija sisanjem, a gornja pod pritiskom jezika. Iz lučnog oblika nepce postaje ravno, takav je proces kod normalnog razvoja.

No, kada dete spava sa otvorenim ustima, jezik ne pritiska nepce, ono ostaje lučnog oblika i ne daje prostora nosnim šupljinama. Tako se javlja otežano disanje kod dece, problemi sa sinusima i krajnicima.

U suštini, kada se ignorišu problemi sa krajnicima šteta je velika, a korist nikakva. Operacija treće mandule je brza i trenutno rešava problem, stoga predstavlja najbolje moguće rešenje.

Hoće li treći krajnik ponovo izrasti i posle operacije?

Mnogi su u zabludi kako se treći krajnik kod dece ponovo vratiti nakon operacije, roditelji često od toga strahuju. Istina je da on jednom operisan ne može više opet izrasti. Međutim, nekad dolazi do hipertrofije preostalog tkiva, tačnije oko mesta gde se nalazio krajnik.

 

U nekim slučajevima može doći do njihovog zapaljenja ako operacijom nije odstranjen ceo krajnik. To je prosto rizik koji se prihvata kada se odlučujete na operaciju. No, treća mandula nikada ne može opet porasti sama od sebe, kao što ne može ni slepo crevo nakon operacije.

Zapaljenje tog tkiva ćete primetiti po tome što dete teško guta i oseća bol u tom predelu, iako je prošlo više od dve nedelje nakon operacije. Baš zbog toga neki doktori i odstrane i više tkiva neko što je potrebno kako ne bi došlo do ovih komplikacija.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio poučan, pročitajte i drugi članak u kome smo se pozabavili i lečenjem gnojne angine.