Tri signala da preterujete sa kafom

pixabay.com

Kafa može da izazove gojenje, “krizu” ili čak da poremeti menstrualni ciklus, jer utiče i na hormone. Dobro zapamtite ove simptome.

Već znate da kafu ne bi trebalo preterano da konzumirate ako imate visok pritisak, ali verovatno niste znali da i ovi simptomi mogu da budu znak da preterujete s kafom.

Nutricionisti i lekari izdvojili su tri simptoma, od kojih je jedan isključivo vezan za žene.

Gojenje

– Unos kafe ponekad nam imitira osećaj sitosti. Kada popiju kafu, neki ljudi će se osećati sito i možda će preskočiti doručak, užinu ili neki drugi obrok. Ali kada efekat kofeina naglo prestane, stomak je potpuno prazan i dobićete pravi napad gladi. Zbog toga će prvi sledeći obrok biti mnogo obilniji nego što bi trebalo, jer ćete pregladneti – kaže Junan Briko.

Dugoročno, ovakav unos kafe dovešće do gojenja, jer čas “varate” stomak da je sit, čas jedete prekomerno, što nikako nije zdravo.

“Kriza” bez kafe

Znaci zavisnosti kada niste popili kafu biće glavobolja, smanjen nivo energije, pospanost, ali i depresija i simptomi nalik gripu. Otežaće vam koncentraciju naročito ako ste na poslu, i ako se ovako osećate svakog jutra, morate hitno da smanjite unos kofeina.

Neregularan menstrualni ciklus

Verovatno niste znali da kafa može da se umeša i u ovaj problem? Nutricionistkinja Ebi Vičil kaže da neregularan, ili čak izostali ciklus, može biti znak unosa prevelike količine kafe.

– Posebno žene na dijeti, koje “varaju” želudac da je sit ili koriste kafu da bi imale više energije, imaju ovaj problem. Kafa na prazan stomak utiče na hormone, posebno na kortizol. On je ujutrO visok, a kada nismo uneli hranu spustiće nam se šećer, zbog čega će telo lučiti još više kortizola. Jako visok nivo kortizola poslaće mozgu signal da obustavi sve procese koji nisu važni jer je u navodnoj opasnosti. Nažalost, među njima je i dEo reproduktivnog sistema organa, jer mozak neće dozvoliti da se potencijalni fetus nađe u opasnosti – objasnila je ona.