Tri zanemarena izvora proteina koja čuvaju vaše zdravlje

Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proteine možemo naći i u ova tri zanemarena izvora, zato što više jedite kinou, čia semenke i puter od kikirikija.

Kinoa je dobar izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma i fosfora. Ali je i odličan izvor belančevina. Za razliku od drugih sličnih izvora proteina koje nisu životinjskog porekla kinoa sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. U stotinu grama nalaze se 4 grama ove važne supstance te otprilike 370 kalorija. Jedite kinou umesto pirinča i hleba, dodajte salatama, a od njih možete napraviti i slatke zalogaje.

Čia semenke su najbolji dokaz da moćna „oružja“ dolaze u malim pakovanjima. Ove minijaturne semenke sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Uz to su odlični izvori belančevina i omega 3 masnih kiselina te se nameću kao neizbežni sastojak prehrane osoba koje ne jedu hranu životinjskog porekla. U dve kašike čia semenki nalazi se skoro 10 grama belančevina. Nemojte ih nikad jesti suve već ih najprije namočite desetak minuta u vodi, mleku, jogurtu.

Puter od kikirikija birajte pažljivo. Čitajte deklaracije i kupujte teglice koje sadrže visoki procenat kikirikija, a izbegavajte one bogate šećerima. U stotinu grama putera od kikirikija nalaze se čak 32 grama belančevina. Ako želite da ojačate svoju muskulaturu, uz dnevne treninge uključite konzumaciju ovog ukusnog namaza.