Tribina „Budućnost zelene gradnje u Srbiji“

Tribina "Budućnost zelene gradnje u Srbiji" 1Foto: Pixabay/Life-Of-Pix

Na Facebook stranici Green Fest – Belgrade večeras od 18 sati biće održana tribina „Budućnost zelene gradnje u Srbiji“.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, sektori zgradarstva i građevine odgovorni su za oko 36 odsto svetske potrošnje energije i 39 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Tokom proizvodnje materijala poput čelika i cementa u atmosferi završava velika količina gasova sa efektom staklene bašte, dok se neverovatne količine energije svake godine troše na grejanje i hlađenje često energetski neefikasnih objekata.

Na svetskom nivou je građevinarstvo u velikoj ekspanziji i očekuje se da će se u narednih 40 godina udvostručiti ukupna izgrađena kvadratura na svetu. To znači da će se u svetu svakog meseca u narednih 40 godina izgraditi količina kvadrata koja odgovara Njujorku, a ovaj trend je jasno vidljiv i u Srbiji.

Kako bi se smanjio negativan uticaj građevinske industrije na životnu sredinu i klimu pribegava se različitim merama. Od upotrebe održivijih materijala, preko obaveznih standarda energetske efikasnosti i masovnih programa renoviranja i obnove objekata koji su podržani od strane države.

Na tribini će biti reči o budućnosti zelene gradnje u Srbiji, o tome kako možemo napraviti održiviji beton, koja je korist od energetskih pasoša za zgrade, kako da one postanu energetski efikasnije i koliko se to uopšte sve isplati.

Na tribini učestvuju:

  • Docent dr Jelena Dragaš, Građevinski fakultet
  • Prof. dr Nataša Ćuković Ignjatović, Arhitektonski fakultet
  • Martin Elezović, direktor REENG i član borda direktora Saveta zelene gradnje Srbije

Moderira: Nemanja Milović, osnivač, Klima101, predstavnik mreže organizacija „Klimatski forum”

Tribinu možete da pratite na OVOM LINKU.

Tribina se sprovodi u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske

Original Article