Trik da vam ZELENA SALATA duže traje: Šta bi trebalo da uradimo kada je donesemo sa pijace

Kuhinjca

Postoji trik da očuvate hrskavost i svežinu glavice zelene salate nakon što je kupite i stavite u frižider.

Izvor: StvarUkusa/L.S.  |  

Foto: aykut sevinc/Shutterstock

Foto: aykut sevinc/Shutterstock

.

Sigurno se dešavalo da hoćete da napravite sendvič ili obrok salatu sa svežim zelenim listovima zelene salate, ali se brzo razočarate, jer je uvenula i izgubila svežinu. Ukoliko volite povrće i začinsko bilje, možda će vam se dopasti i trik za kuvanje sa začinskim biljem.

Najvažnijikorak u tome da vam zelena salata duže traje je da ne ostavljate višak vode na salati, odnosno da ne perete glavicu salate, dok ne budete spremni da je pojedete.

Ne samo da treba da izbegavate pranje zelene salate odmah kada se vratite kući iz prodavnice, već bi trebalo da je čuvate celu, odnosno da je ne sečete. Rezanje zelene salate izlaže veću površinu gubitku vlage i veća površina je podložna buđi/bakterijama u okruženju, tako da ne treba da je sečete dok ne budete spremni da je jedete.

Poenta je da operete i isečete zelenu salatu neposredno pre nego što je servirate, jer time sprečavate nakupljanje vode na listovima i smanjujete površinu salate koja je podložna buđi i bakterijama. Mikroorganizmi obično rastu brže kada su prisutni vlaga i kiseonik.

Read More