TRIK STAR 350 GODINA: Uz pomoć njega ćete svakoga ubediti da promeni mišljenje i uradi ono što vi želite

U njegovoj knjizi “Pensees” on objašnjava kako se ovo postiže.

 

“Kada želimo da nekoga ispravimo i pokažemo mu da greši, moramo da mu ukažemo na to tako da to za njega ima smisla. Treba da mu pokažemo da je njegovo mišljenje važno, da je uglavnom istinito i priznati mu istinu, ali mu otkriti i u čemu je ono pogrešno. On je zadovoljan time što vidi da nije pogrešio i da samo nije sagledao sve strane. Sada, niko nije uvređen i niko ne vidi sve, ali neko sigurno ne želi da pogreši i to dolazi iz ljudske prirode da ne može baš sve da sagleda i da ne može da pogreši u vezi strane sa koje to posmatra, s obzirom da je naša percepcija skoro uvek tačna. Ljude je lakše uveriti razlozima koje su oni sami uvideli, nego li onima koji dolaze od drugih”, napisao je on.

 

foto: Profimedia

Jednom rečju, ako se neko ne slaže sa vama, morate im prvo ukazati u čemu su u pravu, pre nego im dozvolite da otkriju kontraargumente sami. On ističe da je ovo ubeđenje zasnovano na empatiji.

 

“Moramo da se stavimo na mesto onih koji nas slušaju i donesemo sami sud o istini koju želimo da usmeravamo. Treba da vidimo da li je napravljena i za druge i da vidimo da li će druga strana biti privoljena da se preda”, napisao je ovaj filozof. Iako su prošli vekovi od ove njegove tvrdnje, ona je još uvek primenljiva.

 

“Prva stvar koju trebate da uradite kako biste nekome dozvolili da promeni svoje mišljenje jeste da smanjite njihovu odbranu i sprečite ih da se ukopaju u stavu koji su zauzeli. Ako odmah počnem da vam pričam gde ste pogrešili, vi ćete se zatvoriti. Ali ako počnemo lagani i nekim sitnim primedbama, dajemo drugoj strane razlog da poželi da sarađuje”, rekao je psiholog Artur Markman sa Univerziteta u Aerksas Ostinu.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Indy100.com, Foto: Profimedia)

 

NE PROPUSTITE

LJUBAVNA PRIČA KOJA ĆE VAS DOVESTI DO SUZA: Pingvin se zaljubio u devojku od kartona i uginuo pored nje!

NAUČNO DOKAZANO: Život na selu čuva zdravlje i smanjuje rizik od preuranjene smrti!

 


Kurir

Autor: 
Kurir