Trikovi kako da vam crni luk što duže traje

Trikovi kako da vam crni luk što duže traje 1Foto: Pixabay/1195798

Crni luk koristi se u mnogim jelima, miris je aromatičan, ukus jak, a on može biti manje ili više ljut.

Ukus luka zavisi i od klime u kojoj raste – što je klima blaža, luk je slađi.

Njegova primena je zaista široka i raznovrsna – jedan je od glavnih sastojaka soseva, čorbi, supa, pita, možete ga puniti ili poslužiti svežeg u salatama, sendvičima ili uz razna pečenja i roštilj.

Može da užegne, pa ga čuvajte na hladnom

Pri kupovini birajte glavice koje nisu u natučene ili načete. Držite luk na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mestu.

Možete ga čuvati u pletenim korpama kako bi vazduh lakše kružio ispod glavica, a nemojte ga držati u plastičnim kesama jer će početi da truli.

Izbegavajte da luk i krompir držite zajedno jer će luk izgubiti vlagu i ranije će početi da se kvari.

Rok trajanja luka je od jednog do dva meseca, u zavisnosti od sorte, a najduže može da izdrži luk sa narandžastom korom, tzv. Crveni luk.

Ako ste ogulili previše luka, možete ga držati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, a višak seckanog svežeg luka možete zamrznuti bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi ukus.

Još uvek je u redu da se koristi u čorbi, ali ne i u salatama.

Kako da ne plačemo dok sečemo crni luk?

Stavite ga u frižider pre sečenja

Mnogi od nas vole da koriste luk u pripremi hrane, ali mnogima sečenje luka stvara problem zbog suza. Zato luk pre sečenja stavite u frižider na sat vremena, a zatim ga iseckajte oštrim nožem.

Šta ako na vreme ne upotrebite luk i beli luk i oni niknu?

Dobra vest je da ne morate da ih bacite. Izdanci su bezbedni za jelo, ali mogu imati gorak ukus. Gorak ukus neće doći do izražaja u kuvanim ili pečenim jelima, ali hoće ako ga konzumirate sirovog.

Ako ne želite da ih jedete, možete posaditi izdanke i uzgajati nove glavice. Dobro je znati da nakon nicanja, crni luk i beli luk brzo počnu da trunu.

Ne čuvajte ih na istom mestu kao jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer ovo voće emituje etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article