Trnjenje lica (utrnulost) uzroci

Trnjenje lica uzroci

Trnjenje lica oko usana, trnci u bradi, trnjenje vilice i lica – ukoliko vas muče ove neprijatne senzacije, sigurno se pitate koji je mogući uzrok. U okviru ovog članka ćemo se baviti mogućim uzrocima za trnjenje lica, trnjenje obraza, nosa, usne i dr.

Trnjenje lica izaziva tegobe u svakodnevnom životu i može ponekad biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja. Ovu ukočenost obično prati osećaj peckanja i može biti stalno u nekim slučajevima. Trnjenje lica može biti uzrokovano osnovnim teškim stanjem, ali to nije uvek slučaj. Vaše lice može biti ukočeno kada spavate u nezgodnom položaju ili ako vam je hladno. U takvim slučajevima, ukočenost će nestati nakon nekoliko minuta. Međutim, ako je ukočenost lica praćena drugim simptomima ili i dalje postoji, tražite medicinsku pomoć.

Pritisak na nerve lica (facijalne nerve)

Položaj za spavanje može vrši pritisak na nerve lica i može dovesti do utrnulosti lica. Slično tome, kada se glava održava pod određenim uglom već duže vreme kada vozite u automobilu, koristeći računar ili tokom čitanja, može da vrši pritisak na ove živce. Tako se, na primer, može javiti trnjenje leve strane lica, ili suprotno – trnjenje desne strane lica.

Ukočenost uzrokovana takvim pritiskom je kratkotrajna i ako se peckanje vrati, ono će biti praćeno osećajem ubadanja igle.

trnjenje lica utrnulost

Malnutricija

Ako telo ne dobija dovoljno i uravnoteženu ishranu, ono nema bitne elemente za normalno funkcionisanje. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do utrnulosti lica. Facijalna neosetljivost može biti izazvana nedostatkom natrijuma, kalcijuma i kalijuma. Ovo stanje se može tretirati sa vitaminskim i drugim mineralnim suplementima.

Reakcija na lekove

Povremeno, facijalna ukočenost može biti izazvana kao nuspojava lekova. Ovaj efekat inhibira neurotransmitere u mozgu. Iako je ovo redak slučaj, potisnuti neurotransmiteri i dalje dolaze sa rizikom da otupljuju celo telo ili neke delove tela, što uključuje lice. Lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja napada kao što je epilepsija mogu dovesti do trenjenja leve ili desne strane lica. Kada se uzrok leči, ukočenost nestane. Ukoliko simptomi potraju, razni medicinski testovi se mogu vršiti od strane vašeg lekara, na primer, testovi krvi i rendgen.

Migrena

Migrene sa aurom se smatraju neurološkim fenomenom. Ova vrsta migrene može izazvati vizuelne halucinacije, govorne abnormalnosti i privremeno slepilo.

Ova vrsta migrene prikazuje simptome oko 10 do 30 minuta pre nego što se oseti stvarna glavobolja. Jedan od simptoma je trnjenje lica koje takođe može da utiče na jezik ili čak ekstremitete.

Belova paraliza

Ovo je privremena paraliza lica koja je uzrokovana traumom ili oštećenjem nerava lica. Iako uzrok ovog stanja ostaje nepoznat, naučnici veruju da bi Belova paraliza mogla biti uzrokovana virusnim infekcijama, kao što su herpes ili meningitis. Takve infekcije dovode do upale nerava lica i time uzrokuju ukočenosti.

Multipla skleroza

Ova autoimuna bolest nastaje kada imuni sistem počinje da napada i čak uništava mijelinsku oblogu koja pokriva nerve, što dovodi do ozbiljnog oštećenja nerava. To je čest uzrok obamrlosti na licu, što takođe može dovesti do ukočenosti u obrazu i čak u udovima (trnjenje obraza).

Oštećenje nerava

Nervi su odgovorni za slanje informacija mozgu o tome koje vrste senzacija treba da oseti i gde treba da se desi. Kada su oštećeni nervi, oni ne mogu da generišu nikakav osećaj ili bol. Oštećenje nerava ima mnogo uzroka. Na primer, udarac u vrat ili glavu može prouzrokovati traume, što rezultira oštećenjam nerava lica. Ovo oštećenje može biti dovoljno da izgubite sav osećaj u licu. Osim toga, utrnulost u licu može biti prouzrokovana nekim uslovima kao što su neuropatija i dijabetes.

Neuralgija trigeminusa

Poznat kao neuropatski bol lica, ovaj poremećaj utiče na moždane nerve. Nadutost krvnog suda ili tumor mogu da vrše pritisak na ovaj nerva uzrokujući bol i trnjenje lica. Bol može da se oseti oko ušiju, nosa, očiju i usana. Dok precizan okidač za ovo stanje ostaje nepoznat, multipla skleroza je verovatno uzrok.

Akustični neurom

Ovo se odnosi na nekancerozni tumor koji se takođe odnosi na vestibularni švanom i neurilemom. Ovaj tumor raste na 8. kranijalnom nervu. Ovaj nerv može povremeno dodati pritisak na nerve koji pomažu da se kontroliše kretanje i osećaj lica, uzrokujući ukočenost lica.

Neuropatija

Povreda kičme, vrata, glave ili lica može da dovede do oštećenja nerava. To može dovesti do gubitka osećaja lica. Oštećenje nerava ili neuropatije takođe mogu da nastanu kao posledica osnovnog poremećaja ili bolesti kao što je dijabetes. Ako počnete da osećate slabost u nogama i rukama i trnjenje lica na jednom delu tela, to može da znači neposredni moždani udar (npr. trnjenje leve strane lica).

Herpes zoster

Ova infekcija je uzrokovana virusom varicela zoster. Pojavljuje se kao osip na licu i drugim delovima tela. Takođe je praćeno bolovima mišića. Antivirusni lekovi, propisani od strane lekara, se koriste za lečenje zostera.

Moždani udar

Tokom moždanog udara, mozak je lišen krvi i kiseonika, što je uzrokovalo da odgovarajući delovi tela koji su kontrolisani od strane pogođenih delova mozga postanu ukočeni, odnosno utrnuli. Ako su nervi lica lišeni kiseonika, može doći do delimične ili potpune paralize facijalisa.

Kancerogenii tumori

Tumori koji rastu iz nervnog omotača mogu izazvati trnjenje lica. Utrnulost napreduje sa vremenom i poziva na medicinsku pomoć. To može čak dolaziti u pratnji gubitka osećaja u licu i gubitka sluha. Kod metastatskog raka kao što je rak dojke, trnci u bradi se mogu doživeti.

Ostali uzroci

Depresija, stres, sindrom hiperventilacije ili napad panike mogu da izazovu trnjenje lica. Ovi simptomi se mogu ublažiti meditacijom i vežbama za relaksaciju.

trnci u licu

Prirodni lekovi za trnjenje lica

Osim ako ako imate neko ozbiljno oboljenje, prirodni lekovi koji se koriste za trnjenje lica su:

  • Unošenje dovoljne količine nutrijenata konzumiranjem orašastih plodova, semenki, mlečnih proizvoda, mahunarki i jaja.
  • Koristite suplemente, da povećate broj vitamina i minerala koje unosite u organizam.
  • Spustite povišen nivo šećera u krvi uzimanjem cimeta u prahu nakon svkog obroka.
  • Redovno vežbajte i obavezno radite vežbe za vrat i lice, kako biste pospešili cirkulaciju.
  • Ograničite unos morskih plodova.
  • Izbegavajte duvan i alkohol.

Trnjenje lica može biti zabrinjvajuće, pogotovo kod osoba koje inače nemaju zdravstvene probleme. Može biti izazvano i običnim spavanjem na jednoj strani lica, ili, može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema. Važno je da primetite da li ima i drugih simptoma kao što su glavobolja, slabost, usporen govor ili zamućen vid.

U zavisnosti od razloga zbog kog je aktiviran trigeminalni živac, trnjenje lica može biti privremeno, ili može trajati nekoliko dana, nedelja ili čak, godina. Promene u načinu života i dobro izbalansirana ishrana mogu pomoći u nekim slučajevima trnjenja lica. Ako i nakon pokušaja da poboljšate stanje osećate trnjenje u licu, idite kod lekara, pošto problem može biti zdravstvene prirode.