TUŠIRANJE PRIJE ILI NAKON SPAVANJA? Ako vas muči nesanica, ovaj savjet bi vam mogao pomoći da bolje zaspite

Autor: Zlatko Govedić

Na pitanje je li bolje tuširati se uvečer prije spavanja ili ujutro nakon buđenja, ne postoji jedinstveni odgovor jer to ovisi o individualnim preferencijama, navikama i životnom stilu.

Ako vam je teško zaspati jer ste preopterećeni stresom, tuširanje toplom vodom prije spavanja može pomoći opustiti vaše tijelo i um. Također, ako tijekom dana obavljate posao koji uključuje fizički napor ili ste bili izloženi zagađenju okoline, tuširanje prije spavanja može pomoći u uklanjanju nečistoća s kože.

S druge strane, ako se osjećate pospano nakon buđenja ili imate masnu kožu i kosu koja se brzo masti, možda biste radije odabrali tuširanje ujutro. Tuširanje ujutro također može pomoći u osvježavanju i pripremi za novi dan.

Opće je poznato da tuširanje razbuđuje organizam i poboljšava kreativnost, međutim, ono ima još jednu prednost ako se prakticira prije spavanja.

Objašnjenje će se svidjeti onima koji imaju problem sa nesanicom. Naime, stručnjaci savjetuju tuširanje u uvečer prije spavanja jer smatraju da to pomaže da brže i lakše zaspite. No, tu je bitna i satnica.

Smatra se da ovu aktivnost treba obavljati sat i pol prije odlaska na spavanje. Ako se istuširate prije samog spavanja, time ćete zagrijati tijelo, pa ćete se osjećati budnije i aktivnije, a znak da je vrijeme za spavanje daje hlađenje tijela.

Organizmu je potrebno devedeset minuta da regulira sve procese i signale koji nagovještavaju kada se tijelo treba odmarati.

Naposljetku, treba napomenuti da pretjerano tuširanje može isušiti kožu i kosu, stoga biste trebali prilagoditi rutinu tuširanja svojim individualnim potrebama.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More