Tvorci ruskih vakcina: Nijedna vakcina ne garantuje apsolutnu zaštitu

EPA/Maxim Shipenkov
Ruska vakcina "Sputnjik V"

Nijedna vakcina ne pruža apsolutnu zaštitu protiv koronavirusa, mogu se ponovo zaraziti i oni koji su preležali koronu, upozoravaju tvorci ruskih vakcina.

– Nijedna vakcina ne garantuje apsolutnu zaštitu – rekao je direktor centra „Gamaleja“ u kojem je stvoren preparat „Sputnjik V“ Aleksandar Gincburg u intervjuu za film Naili Asker-zade „Opasan virus. Prva godina“ na televiziji „Rusija 1“.

Istovremeno, direktor centra „Vektor“, koji je proizveo vakcinu „EpiVakKorona“ Rinat Masjutov kaže da „niko nije zaštićen od ponovne zaraze, čak ni oni koji su preležali“.

Podsetimo, „Sputnjik V“ je prva u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa. U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio vest o registraciji druge ruske vakcine protiv ovog virusa, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Uskoro je moguća i registracija treće vakcine koju je proizveo Federalno naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakova“ Ruske akademije nauka.