Ubijamo sopstvene bubrege! Ne možete ni zamisliti koliko oštećenje uzrokujete radeći ovo!

Bubrezi su vitalni organi u našem tijelu. To su divna i sofisticirana mašinska sredstva za prečišćavanje, koja svakodnevno filtriraju veliku količinu litara krvi, odvajajući oko 2 litara otpada i višku vode. Moramo se pobrinuti za njih, držati ih zdravim.

10 navika oštećenja bubrega

1. Alkohol i duhan

Dugo se pokazalo da pušenje i konzumacija alkohola negativno utiču na zdravlje. Loše navike pogoršavaju funkciju bubrega jer se ne može nositi sa velikom količinom toksičnih supstanci koje prolaze kroz tijelo.

Samo u filmovima je rafinirano da se pije alkohol, u oblaku dima od cigarete ali u stvarnom životu, to je spora smrt. Razmislite o tome kada otvorite sljedeću kutiju cigareta ili bocu piva.

Rezultat slika za Alkohol i duhan

2. Nedostatak vitamina B6

Za zdrav bubreg morate konzumirati vitamin B6 svakodnevno u ribama, krompiru i puno voća, osim citrusa.

3. Iscrpljuju se sa malo vode
Imajte na umu da nedovoljna hidratacija naših bubrega može izazvati problem s bubrezima na duži rok. Njegova glavna funkcija je upravo iscrpljivanje metaboličkog otpada iz tijela, balansiranje broja eritrocita u tijelu. Ako to ne uradimo, ako ne popijemo dovoljno vode, bubrežni tok se smanjuje i toksini se akumuliraju u krvi.

Možemo izbjeći tako što jednostavno pijemo, između litra i pola i dva litra vode. Ako vas to košta, ako vidite da ne možete da ispunite ovu preporučenu količinu, dodajte vodu kap po kap. Biće vam ljepše.

4.Upotreba lijekova
Koliko god je to moguće, moramo kontrolisati potrošnju lijekova, jer su to elementi koji ozbiljno oštećuju bubrege. Oštećuju njihovu funkciju i uzrokuju dugoročne negativne efekte. To je složeno pitanje, jer je jasno da kada uzimamo lijekove nije zbog zadovoljstva, već od potrebe, ali uvijek postoje oni koji su manje agresivni za bubrege, zbog čega naš doktor to mora da kontroliše.

Rezultat slika za lijekovi

5. Višak proteina
Proteini se ne mogu akumulirati u tijelu, kao što su masti. Prema tome, proteini koji se konzumiraju u višku i njihovi proizvodi razlaganja također povećavaju opterećenje na bubrezima. A ako se ne mogu nositi sa svojom funkcijom čišćenja i čišćenja, mogu se formirati kamenci.

6.Dovoljno spavati
Tokom noći se bubrežno tkivo regeneriše. Ako ste niste naspavani, ovaj proces se ne provodi u potpunosti, što dovodi do kvara bubrega.

7. Sedentarni život
Sedentarizam malo pogađa ne samo zdravlje naših bubrega već i mnoge druge osnovne funkcije koje nas nesvjesno mogu učiniti bolesnim. Ali nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje mnoge probleme bubrega koje se lako mogu izbjeći npr. šetnjom, biciklizam. Razmisli o tome. Ako i vi vježbate sport sa prijateljem, to će vam biti mnogo lakše. I vaši bubrezi će vam se zahvaliti, i zapamtite … ne zaboravite da uzmete malo vode.

Srodna slika

8.Uzimate puno kofeina
Kada konzumirate velike količine kofeina, povrijedite svoje telo, a naročito bubrege. Kofein sadrži mnoge diuretičke osobine, dehidrira tijelo i uzrokuje da bubrezi prekomjerno rade.

9.Zadržavanje urina
Dugo zadržavanje uriniranja može dovesti do otkaza bubrega i inkontinencije.

10.Visok krvni pritisak
Hipertenzija uzrokuje jako oštećenje funkcionalnosti bubrega. Krv teče kroz njih na različite načine, filtriranje toksina se ne pojavljuje na isti način i, malo po malo, oni su atrofirani sve dok na kraju ne dođe do ozbiljnog bubrežnog problema. Nije teško da redovno kontrolišemo krvni pritisak.

Rezultat slika za Visok krvni pritisak

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja