Ubodi insekata

Najopasnija posledica uboda insekta je alergična i anafilaktična reakcija. Najviše smrtnih slučajeva je zabeleženo posle jednog uboda, i to u području glave i vrata.

U SAD-u i Evropi ubod insekata je uzrok najvećeg broja umrlih od životinjskih otrova. U Evropi su to pčele i ose. A tu još ubrajamo i bumbara i stršljena. Otrovni aparat insekata sastoji se od žaoke, otrovne žlezde i otrovnog mehura u kojem se nakuplja otrov. Pčele mogu ubosti samo jednom, jer im se prilikom uboda iščupa otrovni aparat i one umiru.

Za razliku od pčela, ose i stršljeni svaki put kad upotrebe žaoku, nastoje njom da ubodu nekoliko puta. Od spomenutih insekata najopasniji je ubod stršljena. Oni grade svoja gnezda u drvetu i na zapuštenim tavanima. Ubod pčela i osa je najčešći u toplim mesecima, naročito u sezoni sazrevanja voća.

Najopasnija posledica uboda insekta je alergična i anafilaktična reakcija. Najviše smrtnih slučajeva je zabeleženo posle jednog uboda, i to u području glave i vrata. Posle jednoga uboda ose ili pčele reakcija je po pravilu lokalna. To je bolna crvenkasta oteklina, promera do 10 cm, a traje po pravilu do 24 sata.

Opšta ili sistemska reakcija posle jednog uboda može biti toksična ili alergijska. Reakcija je opšta nakon uboda u vrat, glavu ili u jako prokrvljeno područje. Prvi simptomi se pojave nakon nekoliko minuta i traju od 4-24 sata.

Najčešći simptomi su generalizovana urtikarija, svrab, slabost i nemir. U težim slučajevima tim simptomima se pridružuju oteklina u području usne šupljine i vrata koja dovodi do gušenja, stezanje u prsima, mučnina, povraćanje, proliv, bol u trbuhu, vrtoglavica, teško disanje, promuklost, a u najtežim slučajevima sniženje krvnog pritiska, gubitak svesti i nemogućnost zadržavanja stolice i mokraće.

Prva pomoć i lečenje
Nakon uboda pčele, u koži ostaje žaoka zajedno s mehurom iz kojeg dalje ulazi otrov u ranu. Zato treba žalac odmah odstraniti i to najlakše noktom. Jedan ubod kod osoba koje nisu alergične po pravilu ne zahteva lečenje. Antihistaminik pritom ublažava svrab i razvoj lokalnog edema. Kod jake lokalne reakcije ili generalizovane urtikarije potrebno je primeniti antihistaminik tako dugo dok postoji otok i svrab, a kod jake opšte reakcije potrebno je još primeniti adrenalin i kortikosteroide.

Ako je ubod u području usne šupljine, vrata ili je osoba ubodena više puta, trebalo bi je hitno odvesti i zadržati u bolnici. Naime, ubod u području glave i vrata dovodi do otekline u usnoj šupljini i u vratu, koja uzrokuje gušenje.