Ukrajina (4): Prošlost naroda stepa

Ukrajina (4): Prošlost naroda stepa 1Foto: Kristijan Eker

Zašto je tako formirano more nazvano „crno“ još nije tačno poznato: možda zbog velike dubine vode, koje se u određenim tačkama čini crnim, ili je stvar čiste geografije: na drevnim mapama, zapravo, kardinalne tačke bile su povezane sa određenim bojama, a sever je bio označen crnom.

Za Osmanlije, koji su ovaj kartografski sistem pozajmili iz Kine,

Crno more je bilo na severu. Naravno, samo kada napustite Nikolajev, morate zaboraviti da ove teritorije zaista mogu pripadati samo Rusiji ili Ukrajini, uz svo poštovanje prema Putinu i Zelenskom.

Područje koje se pruža severno od Crnog mora oduvek je bilo koridor, put svojine svih naroda koji su naseljavali ovu oblast: Skita, Grka, Rimljana, Huna, Turaka, Kozaka, Ukrajinaca, Rusa, Rumuna, Bugara – nomada stepa.

O tome svedoče kurgani koji se u velikom broju uzdižu usred žitnih polja: mala grbava brda koja obeležavaju tlo od Rostova na Donu do Odese, pogrebni spomenici koje su narodi stepa posvetili svojim vođama. Oni su ih podigli i otišli na zapad, u suprotnom smeru od vetra koji ovde duva sa zapada na istok.

Ponekad su se vraćali svojim koracima. Ako su nomadi ostavili tragove od zemlje, Grci u Olbiji su ostavili otiske od kamena.

Da biste došli od Nikolajeva do Olbije, morate ići glavnim putem za Odesu, a zatim, na prvoj raskrsnici, skrenuti levo, ka jugu.

Tačno 40 km koji odvajaju grad od Olbije mučenje je za one koji njima putuju. Put je potpuno upropašten letnjom vrućinom i zimskim ledom, preteći da se tu i tamo otvore krateri. Automobili su primorani da se kreću prosečnom brzinom od 10 km/h, pa ako bi Rusi bombardovali i ovaj komunikacioni put, niko ne bi primetio razliku.

Najmanje deceniju, vlasti Mikolajiva obećavaju da će ovaj put vratiti na stari sjaj; ko zna kada će to uraditi, možda novcem za rekonstrukciju, ako će Zapad finansirati posleratnu Ukrajinu.

Arheološka istraživanja Olbije, koja dominiraju deltom Južnog Buga sa vrha brda, nalaze se u opštini Parutine, malom poljoprivrednom selu, koje se sastoji od dve upravne ulice i grupe siromašnih kuća sa limenim krovovima i u azbest, visoko kancerogeni materijal i stoga zabranjen u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article