Ulkus – čir

Peptični ulkus je otvorena, bolna rana na zaštitnim tkivima, locirana u želutcu – želudačni ćir ili u gornjem delu tankog creva – čir na duodenumu.

Uzrok 80% peptičnih čireva je bakterija Heliobacter pylori, ostalih 20% slučajeva nastaje usled čestog – kontinuiranog uzimanja aspirina i drugih nestereoidnih protivzapaljenskih (NSAIDs) lekova, kao što su ibuprofen, ketoprofen. Mnogo je češći kod onih koji imaju porodičnu sklonost ka pojavi ovog oboljenja.

Predrasude su da čir nastaje usled konzumiranja preterano začinjenih jela ili da ga češće stiču osobe koje rade na stresnim radnim mestima. U najvećem broju slučajeva prouzrokovač je bakterija H. pylori, koja svojim dejstvom oštećuje mukozni zaštitni omotač želutca ili duodenuma, što omogućava da stomačne kiseline dospu do osetljivih tkiva ispod njega, iritiraju ga i erodiraju.

Najčešći, uobičajeni simptomi su:
– Pečući ili čupajući bol tačno iznad pupka, 1 do 1,5 sat posle obroka.

– Teško varenje hrane, gorušica i bolan osećaj praznine u želutcu i osećaj gladi.

– Bol se najčešće javlja noću ili pred zoru a smiruje se posle uzimanja male količine hrane ili antacida.

– Ukoliko čir prokrvari u stolici može da se primeti polusvarena krv koja liči na talog od kafe. Krvarenje prati bledilo i opšta slabost. Ako primetite krv u stolice treba odmah da se javite lekaru.

Ćir se najpouzdanije dijagnostikuje endoskopijom a terapiju prepisuje lekar.

Kako smanjiti bol koji se javlja usled čira:
– Konzumirajte lakše i količinski manje obroke više puta tokom dana, nekoliko nedelja, teške i obilne večere mogu obolelima od čira da naprave velike probleme. Večeru treba uzeti najkasnije 3 sata pre spavanja.

– Jedite polako, dobro sažvaćite svaki zalogaj i budite relaksirani, ako je moguće mirujte sat vremena posle obroka.

– Ne postoji precizno određena dijeta za obolele od čira, jer ono što iritira želudac je prilično individualna pojava ali preporuka je da izbegavate one namirnice i hranu posle koje osećate nelagodu ili bol.

– Izbegavajte napitke koji povećavaju izlučivanje stomačne kiseline, to uključuje kafu, čaj i bezalkoholna pića koja sadrže kofein.

– Izbegavajte ili ograničite unos alkohola.

– Prestanite da pušite, iz još nedovoljno dokazanih razloga, kod pušača se mnogo češće ojavljuje čir.

– Nemojte kontinuirano da koristite aspirin i neke antizapaljenske lekove.

– Pokušajte da smanjite stres u svom životu. Stres nije uzročnik čira, ali se pod uticajem stresa kod nekih ljudi više luči stomačna kiselina što povećava rizik od peptičnih čireva.