Um je kljuc vecne mladosti

Briga o ishrani i zdravlju je veoma bitna i treba je voditi tokom citavog zivota. Medjutim negovati znanje, osecanja i pamcenje jednako je vazno.

Posle 20-te godine

Svakodnevno udovoljavajte znatizelji. Treniraje mozak, slabljenje mozdanih funkcija moze se spreciti samo svkodnevnom intelektualnom aktivnoscu koja je zapocela jos u mladosti. Drugim recima treba trenirati mozak trajnim zanimanjem za dogadjaje u svetu koji nas okruzuje. To se cini normalnim dok smo mladi ali postaje slozenije kako starimo.

 • Prevazidjite nesigurnost i razvijte nove aktivnosti koje ce vam pomoci da se lakse suocite s novim situavijama i resite nove probleme za koje niste pripremljeni.
 • Naucite da pregovarate i budete fleksibilniji. Pozeljno je da vec u mladosti razvijete osecaj za toleranciju i prihvatanje, a istovremeno cvrsto zastupate svoje stavove. Zivot nije uvek lak ali smo svi sposobni da ovladamo mehanizmima potrebnim za suocavanje sa komfliktnim situacijama.
 • Izrazite osecanja: dokazano je da je emocionalna suzdrzljivost, posebno kada je rec o pozitivnim emocijama, jednako nezdrava kao gubitak emocionalne kontrole.

  Posle 30-te godine

  Stres raste, ojacajte samopouzdanje!

 • Obuzdajte teskobu. Najbolji protivlek je razmisljati pozitivo, znati kako da se iskljucite kako bi ste izbegli opsednutost brigama, opustite se bavljenjem hobijima i sportom.
 • Pojacajte licne odnose. U danasnjem drustvu prete nam mnoge opasnosti, ali prema misljenju strucnjaka najopasnija je kolotecina i izostanak komunikacija. Da bismo to prevladali, treba da se povezemo saokolinom i ostanemo drustveno i intelektualno otvoreni.
 • Izbegavajte preteran osecaj obaveze. Treba zastati i razmisliti da li nam osecaj obaveze obogacuje zivot ili nas sputava.
 • Razvijte smisao za humor. Nastojte da sto manje dramatizujete i suocite se sa zivotom i medjuljudskim odnosima na tolerantan i zabavan nacin, sa puno optimizma.

  Nakon 40-te godine

  Iskoristite smirenost koja prati zrelost.

 • Neutralizujte negativne misli. Negativana iskustva i osecanja, posebno strah i bol, imaju snazan stetan ucinak na zdravlje. Tajna dugovecnosti je zadrzati vedrinu i optimizam uprkos nakupljenim negativnim iskukustvima.
 • Budite zadovoljni sobom. To je najveca garancija srece u svkom zivotnom razdoblju i ono sto psiholozi nazivaju pracenje puta sopstvenog samostvaranja, a odnosi se na sretan porodican zivot, profesionalne i drustvene aktivnosti koje ste sami odabrali.
 • Volite sebe. Da bi ste to postigli ne smete zapostaviti ni telo ni um.
 • Pokazite ljubav. Neizrazavanje neznosti jedan je od glavnih uzroka razocarenja u ljubavnoj vezi, a sreca zavisi od uspostavljanja sklada sa bliskim osobama.

  Posle 50-te

  Vezbajte pamcenje i uzivajte u malim stvarima.

 • Odrzite um u formi. Strucnjaci tvrde da mozak ostaje nepromenjem do 55-te godine zivota. Posle toga proces propadanja mozdanih celjija zavisi od mnogih cinioca. Dokazano je da drustvana i intelektualna izolacija ubrzava starenje mozga.
 • Uzivajte u lepim stranama zivota. Buducnost se sada cini izvesnom do te mere da moze izazvati osecaj praznine i ravnodusnosti. Majbolji lek protiv malodusnosti je pokazivanje interesovanja, zelja za upoznavanjem i proucavanje privlacnih stvari koje nudi zivot.
 • Prilagodite se prolasku vremena. Osecaj da ste prosli polovinu zivota cesto je vezan sa brigom i pitanjima o smislu zivota. Morate pronaci nesto dovoljno zadovoljavajuce da biste nastavili zivot pun entuzijazma i dinamike, niposto ne odbacujuci bas sve iluzije.