Umetnošću protiv klimatskih promena

Umetnošću protiv klimatskih promena 1Foto: Screenshot Instagram @invaderwashere

Ona je prošle jeseni svakog petka sa još nekoliko prijateljica i koleginica organizovala klimatske proteste, što je dovelo i do nekoliko hapšenja slavne glumice.

U intervjuima, ona napominje da su klimatske promene jedna od najvećih pretnji našeg doba i da zato ne odustaje od borbe.

Među poznatim ličnostima, pretežno glumcima, ima još pojedinaca koji se na svoj način bore protiv klimatskih promena ili makar podižu svest o njima.

Po svom ekološkom aktivizmu poznat je i Leonardo di Kaprio čija se fondacija bavi i klimom tražeći rešenja kako da se pređe na obnovljive izvore energije i pomažući uspešne projekte.

Glumica Deril Hana snima ekološke dokumentarce i kritikuje nedostatak političkog dijaloga o klimatskim promenama još od vremena Obamine vladavine, a glumac Mark Rufalo o globalnom zagrevanju često govori u javnosti i veoma je aktivan u protestima.

Međtuim, za razliku od njih, širom sveta postoje i oni umetnici koji samim svojim delima pokušavaju da ukažu na klimatske promene i pozovu na rešavanje problema. Oni su pronašli svoje načine za borbu kroz muziku, slikarstvo, uličnu pa čak i klasičnu umetnost, piše Jovana Nikolić za portal Klima101.rs.

Podaci u slikarstvu

Američka naučnica i umetnica Džil Pelto teži da kroz slikarstvo govori o nauci.

Svojim nesumnjivim talentom i prepoznatljivim stilom pre svega dotiče pitanja životne sredine.

Tako na primer jedna njena serija slika pod nazivom „Degradacija staništa” prikazuje ljudski uticaj na ekosisteme širom sveta stavljajuću u prvi plan životinje koje zbog toga pate.

Veći broj svojih slika posvetila je klimatskim promenama koristeći podatke do kojih su istraživači došli.

Topljenje glečera, porast nivoa mora i korišćenje obnovljivih izvora energije neke su od tema koje je naslikala pozivajući se na relevantne podatke.

Ponekad slika i predele kombinujući veći broj podataka u želji da publici što vernije dočara svet u kome živimo.

Ulična umetnost sa misijom

Anonimni francuski ulični umetnik koji sebe nazva The Invader, inspirisan popularnom video igricom s kraja sedamdesetih Space Invaders, već više godina stvara male pikselizovane murale koji stilski podsećaju na ovu i ostale retro igrice.

Najčešće radi noću ili sa maskom, a ovakvi crteži su do sada osvanuli u mnogim zemljama sveta. Oni pričaju različite priče, od kojih mnoge na prvi pogled možda prolaznicima nisu jasne, ali nedavno se pojavio i jedan njegov rad koji je posvećen aktivističkom pokretu Extinction Rebellion i njihovoj borbi za planetu, kako na svom Instagram profilu kaže sam The Invader. U pitanju je takođe pikselizovani crtež koji prikazuje ljudsku ruku, vatru i Zemlju.

Političarima je voda došla do grla

Tokom leta 2013. stanovnici Nanta imali su priliku da prolazeći kraj šanca jednog čuvenog zamka vide neobičnu i prilično uznemirijuću umetničku instalaciju.

U pitanju je delo „Čekajući klimatske promene” španskog umetnika Isaka Kordala.

Četrnaest skulptura predstavljalo je ljude u poslovnim odelima kako plutaju po vodi čiji nivo samo što nije prešao preko njihove glave.

Kordal je poznat po postavljanju skulptura u više svetskih gradova i čest motiv su mu ljudi koji tonu i porast nivo vode čime želi da predstavi i propast društva, ali za razliku od ovih apatičnih figura napravljenih u relanim razmerama čoveka, do sada su za njega bile karakteristične male skulpture.

Pažnju je privukao i 2011. godine u Berlinu instalacijom „Političari diskutuju o globalnom zagrevanju”, gde je pojedincima voda prešla čak i preko glave dok su oni ne primetivši i dalje diskutovali.

Tekst u celosti čitajte na portalu Klima101.rs.

Original Article