Upala oka od propuha (promaje) – koji su simptomi i kako ju liječiti?

Propuh (promaja) je svima od malih nogu dobro poznat kao “veliki neprijatelj” od kojeg ćemo se prehladiti. No, nitko nikad nije rekao da je propuh opasan jer može dovesti do upale oka.

Već smo pisali u našem članku o uzrocima i liječenju konjuktivitisa odnosno upali očne spojnice. Liječenje konjuktivitisa ovisi o vrsti, a neki od uzroka pojave konjuktivitisa jesu: smog, alergije, infekcije itd.

Upala oka – simptomi

Ako vam oko natekne i imate neke od ovih simptoma, vrlo vjerojatno imate upalu oka:

  • suhe oči,
  • osjećaj vrućine u očima,
  • osjećaj pijeska u očima,
  • crvenilo očiju.

Upala oka od propuha (promaje)

Uzrok upali oka može biti i dugotrajno izlaganje suhom i hladnom zraku ili propuhu (promaja). Ako je oko duže izloženo na zraku ono može dovesti do iritacije i sušenja oka, a zbog nedostatka očne vodice dolazi do upale. Kao što nije dobro biti dugo izložen suhom i hladnom zraku tako nije dobro ni previše izlaganja na suncu koje također može dovesti do upale. Upala oka tj. konjuktivitis ako je uzrokovan određenom iritacijom (prašina, kontaktne leće i sl.) naziva se upalni konjuktivitis. Postoji i alergijski konjuktivitis, a on nastaje jer je nešto u zraku izazvalo alergijsku reakciju koja je na kraju dovela do upale oka.

Liječenje upale oka

Na koji će se način liječiti upala oka prije svega ovisi o uzročniku zbog kojeg je upala nastala. Ako je upala blaga i ne boli previše možete uvijek probati nanijeti topli oblog od kamilice ili zelenog čaja. Također, ako nosite kontaktne leće bilo bi dobro ne nositi ih dok se upala ne smiri.

Kako pripremiti obloge od čaja?

Vrećicu čaja stavite u vruću vodu i kada se dovoljno rashladi da ju možete dirati, iscijedite je i stavite na zatvoreno, upaljeno oko. Oblog se u prosjeku treba držati par puta dnevno po 15 minuta. U slučaju da se bol i upala ne smiruju, obavezno se obratite oftalmologu.

Original Article

Strah kod laserskog skidanja dioptrije – je li opravdan?