Upalna promena kao nova reakcija organizma na koronavirus

Pexels
Ilustracija

“Kovid prsti” predstavljaju jednu od najnovijih reakcija organizma posle borbe sa koronavirusom.

Nova studija o reakciji organizma nakon infekcije koronavirusom pokazala je da se kod nekih ljudi javljaju takozvani “kovid prsti”. U pitanju su promene na koži nogu i ruku, a najverovatnije do njih dolazi usled borbe imunog sistema sa virusom.

Ovo stanje, koje se manifestuje crvenilom kože na gornjim i donjim ekstremitetima, može da traje i mesecima. Promene podsećaju na reakciju kože, nakon izlaganja hladnoći.

Naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu “British Journal of Dermatology”, proučili su 50 osoba s kovid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije. Otkrili su da je isti mehanizam u pozadini oba stanja.

Šta su “covid prsti”?

Naime, organizam stvara imunološki odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus, nego napadaju i sopstvene ćelije i tkiva. Takođe je otkriveno preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunološkog sistema, izgleda da ćelije koje oblažu krvne sudove koji opskrbljuju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju kovid prstiju i promena na koži.

Glavni naučnik studije dr Čarls Kasijus rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumevanje tog kožnog stanja.

– Epidemiologija i kliničke slike tih promena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promena – rekao je on.