Urme – kolači koji rastu na drvetu

Urme rastu u ogromnim grozdovima na palmi, lako se beru, čuvaju i tansportuju. Palme i urme su veoma važan deo života i istorije zemalja Arapskog zaliva.

Urme su deo svakodnevne ishrane stanovnika, nalaze se na trpezi kako bogatih, tako i siromašnih. Veliki izvor prihoda ostvari se od prodaje i izvoza urmi.

U prošlosti su ih zvali hleb pustinje, a potom su naučnici dokazali da ovo voće ima i veliku hranljivu vrednost. Sadrži 80 odsto ugljenih hidrata (fruktoze), zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, ima jako malo masnoće i nema horesterola.

Zato ne čudi što danas urme često zovu zdravi kolači koji rastu na drvetu. Pogodne su za ishranu dece, ali i odraslih.

Za džem, sirup, kolače…

Avgust je sezona urmi, vlažnost vazduha je velika i to utiče na njihovo sazrevanje. Tada širom Kraljevine Saudijske Arabije počinju Festivali urmi.Veliki broj posetilaca Festivala ima priliku da proba i kupi urme različitog ukusa: sa susamom, punjenje bademima, orasima i lešnicima.

Izloženi su i drugi proizvodi koji se tradicionalno prave od urmi: džem, sirup, urme se stavljaju i u med, a pravi se i pasta koja se koristi za kolače. Urme se, takođe, stavljaju u pite i čokoladne bombone, ali i u pirinač, piše Danas.

Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine – cena za kilogram je od 20 do 40 evra.

Urme se lako vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folične kiseline, kacijum, gvožđe, bakar i magnezijum.

Postoji stotine različitih vrsta

Ukoliko svaki dan jedete urme, to je kao da ste uzeli dnevnu multivitamin tabletu. Urme keiraju jače i zdravije telo. Smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, zaštićuju stomak od parazita i bakterija.

Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata vrlo važnih za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom.

Jedu se u različitim stupnjevima zrelosti: jako crvene, svetlo žute i braon. Mogu da se osuše i u tom slučaju se čeka sledeća sezona da bi se konzumirale.

Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Nije dobro jesti ih u velikim količinama jer mogu da povećaju telesnu težinu. Jedna urma ima preko 20 kalorija.