Usamljenost: Tihi ubica ljudi starijih od 50 godina

pixabay.com

Gerijatri se slažu da najopasnije stvari koje možete da uradite posle 50. nisu padobranstvo, surfovanje ili kaskaderska karijera.

To nije čak ni jedenje crvenog mesa, ili izbegavanje vežbanja. Najgora stvar koju možete učiniti kada napunite 50 godina je da se društveno izolujete. Usamljenost može biti štetna za emocionalno, mentalno i psihičko zdravlje, ali i za fizičko zdravlje.

Gerontolog Edi Elmer objašnjava da “usamljenost izaziva habanje tela koje vremenom postaje sve izraženije”.

Rozan M. Lajpcig, specijalista gerijatrije, palijativnog zbrinjavanja i interne medicine i autorka knjige “Pošteno starenje: Insajderski vodič kroz drugu polovinu života”, kaže da usamljenost u starosti zapravo može povećati rizik od smrti za neverovatnih 26 odsto.

Kako usamljenost utiče na fizičko zdravlje?

“Usamljenost nas može učiniti sklonijim anksioznosti, depresiji i samoubilačkim mislima. U pogledu fizičkog zdravlja, usamljenost može uzrokovati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije”, kaže Lajpcig.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, socijalna izolacija i usamljenost su takođe povezani sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i zavisnosti.

Read More