Uskoro u Srbiji: hemijski abortus do 10. nedelje trudnoće

Foto: Profimedia

Dok pojedine evropske zemlje potresaju protesti protivnika abortusa zbog uvođenja pilule za pobačaj u bolnice, u Srbiji se, kako saznajemo u medicinskim krugovima, postupak registracije ove tablete približava završnoj fazi, pišu Večernje novosti 23. juna 2014. godine.

Kada bude uvedena, svakako će olakšati ženama prekid trudnoće i učiniti ga humanijim. Ali, koplja se lome oko toga da li će i kolike posledice biti po naš, ionako nizak, natalitet.

Srbija ovu pilulu dočekuje kao zemlja u samom vrhu po broju pobačaja u odnosu na broj rođene dece i broj stanovnika. Zvanična statistika kaže da se godišnje u državnim bolnicama obavi oko 20.000 abortusa, a procene su da ih je na privatnim klinikama bar još toliko. Ako se uzme da je prošlog septembra u školske klupe selo oko 71.000 prvačića, to znači da svake godine izgubimo više od polovine jedne generacije! Ili izgubimo grad veličine Obrenovca.

Zanimljivo je i da je već godinama, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj rođenih upravo za 40.000 manji od broja umrlih u zemlji. Samo u prestonici za 12 meseci 8.000 beba ne dobije šansu da živi.

Najveći broj žena prekida trudnoću između 25. i 33. godine, a zatim između 35. i 44. Uglavnom one koje nisu rađale ili koje imaju dvoje dece. Mada statistika Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuje da u ukupnom skoru, uz manje oscilacije, pada broj abortusa od 2008, važno je znati da pada i broj rođenih. Tako smo u 2009. na 70.299 rođenja imali 22.733 abortusa, a u 2012. na 67.257 rođenja 20.335 prekida trudnoće.

Imajući u vidu nivo rađanja i obim korišćenja efikasne kontracepcije, ima se utisak da se po učestalosti abortusa i dalje nalazimo na istom nivou kao pre nekoliko decenija. Ako je tako, onda je stopa abortusa oko 90 na 1.000 žena starosti 15-44 godine, što znači da u svakoj kalendarskoj godini svaka dvanaesta žena namerno prekida trudnoću.

U populaciji adolescentkinja pada učestalost rađanja, bar među devojkama starijim od 16 godina. S obzirom na to da mali broj koristi efikasnu kontracepciju, može se pretpostaviti da raste učestalost namernih prekida trudnoće – kaže dr Katarina Sedlecki, savetnik u Republičkom centru za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

Očekuje se da će cena novog sredstva za abortus biti oko 15.000 dinara.