Ušobolja

Zapaljenje uveta je veoma često oboljenje kako kod dece tako i kod odraslih. Dva česta uzroka koja izazivaju uhobolju je infekkcija spoljašnjeg dela uveta – otitis externa i infekcija srednjeg uveta – otitis media.

Otitis externa – je infekcija kože ušnog kanala, najčešće se javlja posle plivanja. Najčešći uzroci su voda u spoljnjem delu uveta ili male povrede ušnog kanala koje najčešće nastaju prilikom pokušaja da se štapićima za uvo ili nekim drugim predmetima očisti uvo.

Simptomi – tipično je da se jave bolovi u uvetu koji mogu da budu veoma jaki, kod blažih infekcija češći je svrab nego bol, dodirivanjem uveta bol se pojačava, zujanje u uvetu, gubitak sluha, osećaj punoće ili blokiranosti u uvetu, pojačana sekrecija.

Otitis media – infekcija srednjeg uveta i bubne opne, najčešće se javlja kod dece od šestog meseca života do druge godine ali i kod starije dece i odraslih. Infekciju srednjeg uveta izazivaju bakterije, a najčešće nastaje posle prehlade i infekcije gornjih disajnih puteva.

Simptomi – najčešći simptom je jak bol i zujanje u uvetu, osećaj da je uvo zapušeno, groznica a kod male dece ovo stanje može da prati i povraćanje i proliv, razdražljivost, gubitak apetita i nesanica.

Kadatreba zatražiti lekarsku pomoć?

Kod lekara treba otići ukoliko se javi jak bol u uvetu koji traje duže od par sati, ili ukoliko bol nije preterano jak ali traje duže od par dana. Ostali upozoravajući simptomi koji treba da vas odvedu lekaru su nagluvost, groznica i osećaj slabosti. Što se ranije započne sa terapijom koju lekar prepiše infekcija brže prolazi.

Infekcije uveta se veoma retko leče u bolnicama, izuzetci koji zahtevaju hospitalizaciju su izuzetno jaka infekcija kod dece mladje od 3 meseca, ukoliko beba postane letargična ili ima izuzetno visoku temperaturu ili ukoliko osoba (može da bude i odrasla), ima jake glavobolje, ukočen ili otečen vrat jer su to simptomi koji mogu da ukažu na komplikacije nastale usled infekcije uveta.

Lekar postavlja dijagnozu pregledom uveta pomoću instrumenta koji se zove otoskop. Jedino lekar može da postavi pravilnu dijagnozu jer su simptomi kod otitis externe, otitis medie ili nekih mnogo ređih oboljenja veoma slični pa je postavljanje dijagnoze na svoju ruku potencionalno opasno.

Otitis externa se najčešće leči kapima za uši koje sadrže antibiotik, 7 do 10 dana, tokom lečenja uvo ne treba kvasiti a ako postoje naslage cerumena koje se mogu pojačano stvarati usled infekcije, potrebno je da ih lekar očisti inače je teže lečenje same infekcije.

Otitis media se leči oralnim antibioticima, najčešće u roku od 10 do 14 dana i često je u početku bolesti potrebno uzimanje lekova protiv bolova.

Infekcija uveta mora pažljivo da se izleči, prateći sve savete koje je lekar dao i redovnim uzimanjem lekova jer ako se samo delimično izleči najčešće se ponovo javlja.