Uspeh izlečenja raka kod dece znatno veći nego kod odraslih

Uspeh izlečenja raka kod dece znatno veći nego kod odraslih 1Foto: GZZJZ

Ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne kofederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, Međunarodni dan dece obolele od raka postao je deo Kalendara javnog zdravlja u Republici Srbiji 2013. godine,

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 300.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta od 0 do 19 godina.

Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu bile su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor.

Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj uspešnog pristupa u kontroli ovih bolesti.

Uspeh izlečenja raka kod dece je veliki, znatno veći nego u populaciji odraslih.

U visokorazvijenim zemljama sveta, stopa preživljavanja dostiže čak 84 odsto, a važno je napomenuti i da je ona u porastu čak i u pojedinim delovima sveta koji imaju slabije razvijene resurse ukoliko postoji lokalna i međunarodna podrška u ovoj oblasti.

Rano otkrivanje i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece mogu značajno uticati na povećanje verovatnoće preživljavanja, bolji odgovor bolesti na terapiju kao i manje skupo i manje intenzivno lečenje.

Postizanje boljeg efekta programa koji promovišu adekvatan pristup u ranom prepoznavanju i tačnoj dijagnostici malignih bolesti u dečjem uzrastu, ostvarivo je kao zajednički cilj (koji obuhvata i zajedničku akciju) vladinih tela, nevladinih organizacija kao i roditeljskih i udruženja građana.

Uspeh izlečenja raka kod dece znatno veći nego kod odraslih 2
Foto: GZZJZ

Ukupan broj predškolske dece obolele od malignih neoplazmi iznosi 34 u 2019. godini u Beogradu, prema podacima iz populacionog registra za rak.

Stopa registrovane obolele dece ovog uzrasta na 100.000 dece iznosi 27.2. Najčešće maligne bolesti kod dece predškolskog uzrasta u 2019. godini odnose se na maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva, na drugom mestu su maligne neoplazme organa za varenje.

Zatim slede maligne neoplazme mokraćno-polnog sistema i zloćudni tumori štitne žlezde i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem , potom maligne neoplazme oka, mozga i drugih delova CNS-a i neoplazme iz grupe sistema za disanje i sekundarnih zloćudnih tumora nedovoljno definisanih i neoznačenih.

Tokom 2019. godine u populacionom registru za rak registrovano je ukupno 30 dece obolelo od malignih neoplazmi u Beogradu u uzrastu od 7 do 19. godina.

U 2019. godini, maligne bolesti (neoplazme) dece i omladine uzrasta od 7 do 19 godina pokazuju stopu obolevanja od 14,4/100.000.

Prema grupama dijagnoza, kao najčešće u ovoj dobnoj grupi u 2019. godini, izdvajaju se maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva sa učešćem od 50 odsto ukupnog broja novoobolelih, zatim slede zloćudni tumori štitne žlezde i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, zloćudni tumori oka, mozga i drugih delova CNS-a, zloćudni tumori kosti, kože, vezivnog tkiva i dojke i zloćudni tumori muških polnih organa.

close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article