Veganskom ishranom protiv artritisa i bolesti srca

Naučnici sa Karolinska Instituta u Stokholmu, Švedskoj, objavili su prošle godine u žurnalu Arthritis Research and Therapy, studiju koja je pokazala da ishrana na veganski način, dakle, bez prisustva namirnica životinjskog porekla kao i bezglutenska ishrana – umanjuju rizik od srčanog udara i infarkta, kod osoba sa reumatoidnim artritisom, ali da se na ovaj način ublažava i samo glavno oboljenje koje predstavlja rizik za bolesti srca.

Od 66 pacijenata sa reumatoidnim artritisom, u proseku od 50 godina, 38 ih je upućeno na veganski, bezgluteinski režim ishrane – nazvan prema proteinu iz pšenice i raži – gde su ugljeni hidrati predstavljali 60 % dnevnog kalorijskog unosa, masti 30 %, a proteini preostalih 10 %.

“Vegani” su započinjali sa jednodnevnim niskoenergetskim režimom koji se sastojao od soka bobičastog voća i supe. Drugog dana su jeli žitarice, heljdu, ovas, proso i pirinač, kao i obilnu količinu jezgrastih plodova, semenki suncokreta, povrće i voće. Kalcijum im je obezbeđivala dnevna porcija susamovog mleka.

28 učesnika u kontrolnoj grupi hranilo se i namirnicama životinjskog porekla i onim koje su sadržale gluten, uz sličan smanjen kalorijski unos kao kod grupe “vegana”. Upućeni su da unose pet i više porcija voća i povrća dnevno i složene ugljene hidrate – integralne žitarice, krompir.

U obe dijete, procenat zasićenih masnih kiselina nije prelazio 10 % dnevnog kalorijskog unosa. Posle tri i 12 meseci, istraživači su analizirali nekoliko biomarkera kod svih učesnika studije, s tim da je samo 58 % ”vegana” istrajalo u studiji.

Kod “vegana” je zapaženo sniženje indeksa telesne mase, ukupni i “loš” holesterol (LDL), dok se trigliceridi i “dobar” holesterol nisu izmenili. Došlo je i do povećanja nivoa tzv. “antiPC” antitela, koja čuvaju telo od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, istraživači su primetili da su se nivoi markera inflamacije CRP i broj otečenih zglobova u grupi “vegana” takođe smanjili. U kontrolnoj grupi nije došlo do ovih pozitivnih promena.

“Ovi nalazi se slažu sa ranijim nalazima koji su ukazali na to da veganska i vegetarijanska ishrana kod osoba bez reumatoidnog artritisa, snižava krvni pritisak, indeks telesne mase i incidencu kardiovaskularnih bolesti”, kazali su istraživači.