Vege recept: Biljna mleka i jogurti

Vege recept: Biljna mleka i jogurti 1Foto: Snežana Milovanović

Ujedinjene Nacije alarmiraju crvenim alarmom zbog klimatskih promena, rekavši da je svet blizu opasnog zagrevanja i da su tome ljudi nedvosmisleno krivi! Gasovi staklene bašte u atmosferi su već sada toliko visoki da garantuju decenijske klimatske poremećaje.

Smrtonosni toplotni talasi, snažni uragani, poplave i drugi vremenski ekstremi koji se već sada dešavaju verovatno će samo još ozbiljniji postati. U izveštaju se navodi da su neke štete uzrokovane klimatskim promenama nepopravljive vekovima i milenijumima.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na hitan prestanak korišćenja energije uglja i drugig fosilnih goriva sa visokim zagađenjem. Tako se izveštaj koncentrisao na zagađenje sa CO2 čije je povećanje iznad proseka zabeleženog u poslednjih deset godina i 147 odsto više u odnosu na „preindustrijski nivo privrede“ u 1750.

No mora se primetiti jedno: iako mesna industrija prouzrokuje 18 % celokupne emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte (prema izveštaju FAO još iz 2006.g.), što je više nego što utiče celokupan saobraćaj na svetu – pitanje konzumiranja mesa i mlečnih proizvoda (mesna i mlečna industrija su direktno povezane) dalje ostaje otvoreno.

Metan u atmosferi se povećao za 259 posto u odnosu na preindustrijski nivo, a porast je značajniji u odnosu na ranije godine i prosek zabeležen u poslednjoj deceniji. Ipak emitovanje metana iz ljudskih aktivnosti poput gajenja stoke, močvarnih predela i deponija otpada – rapidno raste..

Nema znaka zaustavljanja, a kamoli smanjenja koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, uprkos svim preuzetim obavezama država do sada.

Poznato je već više od 15 godina da je načinom ishrane moglo da se promeni na pozitivno ukupno stanje te da način ishrane nije više pitanje samo ličnog zdravlja nego pitanje cele planete. Da smo pre 15 godina shvatili ozbiljno upozorenja i izbacili meso i mlečne proizvode i uveli više povrća, voća, žitarica, semenki i mahunarki stanje bi se mnogo popravilo.

Dakle nemamo rezervnu planetu na koju ćemo da se odselimo kada se ova potpuno uništi – moramo menjati sebe i svoj način života i ishrane.

Pozivamo vas da probate biljna mleka i jogurte kao odlično osveženje u ovim toplim danima. Dok ih budete pravili i pili imaćete dobar osećaj da činite nešto pozitivno u smislu poboljšanja šanse za bolju klimu na Zemlji i očuvanja biljnog i životinjskog sveta na njoj.

Vege recept: Biljna mleka i jogurti 2Foto: Snežana MilovanovićVege recept: Biljna mleka i jogurti 3Foto: Snežana MilovanovićVege recept: Biljna mleka i jogurti 4Foto: Snežana MilovanovićVege recept: Biljna mleka i jogurti 5Foto: Snežana MilovanovićVege recept: Biljna mleka i jogurti 6Foto: Snežana MilovanovićVege recept: Biljna mleka i jogurti 7Foto: Snežana Milovanović

Evo i recepta za tri vrste biljnog mleka i jogurta – od lešnika, badema i indijskih oraha

Mleko od indijskog oraha

  • 200gr sirovih indijskih oraha prethodno opranih i natapanih u vodi preko noći
  • Kašika sirupa od urme
  • Pola kašičice himalajske soli
  • 500 ml vode – sve dobro blendati pa dodati još 500 ml vode.

Isti postupak i proporcija je i kod blanširanih badema i pečenih lešnika.

Ako su prethodno natapani i ako imate dobar blender neće biti potrebno da mleko procedite.

Ukoliko vam je blender slabiji možete ih eventualno procediti kroz gazu ili čestu cediljku i pulpu sačuvati za druga jela.

Biljni jogurti – Tri vrste sa tri startera za fermentaciju

200 gr blanširanog badema potopite preko noći u vodu i ujutru blendajte postepeno dodajući litar vode u jačem blenderu ili aparatu za biljno mleko. No, ne morate imati aparat za mleko, svaki blender je dobar. Ukoliko želite baš gust jogurt stavite manje vode npr. 500 ml.

Ako je blender slabiji pa ne može potpuno da razbije badem i pretvori ga u mleko onda za ceđenje upotrebite gazu ili cediljku pa sipajte proceđeno mleko u flašu a ostatak bademove pulpe sačuvajte za druga jela. Kao starter za fermentaciju jogurta možete koristiti jedan od ova tri metoda:

  1. dve kapsule probiotika sa laktobakterijama,
  2. vodu u kojoj je stajala preko noći dobro isprana leblebija- 50gr i 2. čili papričice zajedno sa isečenom peteljkom.
  3. rejuvelak od kinoe – 50gr

Fermentaciju možete podstaći sa različitim starterima, možete pogledati film na našem You Tube kanalu

Koji god od ova tri metoda izaberete ostaviti da fermentira 24 sata na temperaturi oko 30 stepeni.

U zimskim hladnim danima fermentacija traje duže.

Isti je postupak za lešnikovo mleko, tj za jogurt od lešnika ili indijskog oraha.

Biljna mleka poslolite po ukusu sa himalaskom solju.

Recept za rejuvelak kao starter:

  • 1 činijicu kinoe
  • 6 činijica filtrirane vode držati u tegli prekrivenoj gazom 8-12h

Potom vodu iscediti i isprati kinou i ponovo preliti vodom tek toliko da malo bude natopljena kinoa i ostaviti je 2 dana da proklija. Povremeno je ponovo ispirajte i natapajte vodom.

Kad proklija isperite je i ponovo nalijte 6 činijica filtrirane vode i ostavite 2-3 dana na sobnoj temperaturi dok ne počnu mehurići da izlaze. Tada je spreman za fermentaciju jogurta. Procedite rejuvelak i ostavite ga u frižideru do upotrebe.

Na našem You Tube kanalu let’s go vegan https://www.youtube.com/channel/UCKVY1XlA_16UReuRhW3Z0vA/videos

možete pogledati i ostale filmove koje rado ustupamo bespaltno TV stanicama za emitovanje. Pošto su rađeni i postavljeni u HD formatu mogu se dobiti ako nam se TV stanice obrate na mejl: [email protected]

Pozivamo Vas da probate veganstvo 22 dana prijavom preko sajta vegan-izazov22.com a ako ste vegan duže od 6 meseci možete se na istom sajtu prijaviti za obuku i postati mentor u Vegan Izazovu 22.

Snežana Milovanović predsednica udruženja Sloboda za životinje

Posetite

www.sloboda-za-zivotinje.org

www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

Original Article