Vege recept: Tortilje sa vrganjima

Vege recept: Tortilje sa vrganjima 1Foto: Ljiljana Bogdanovski

Godinama unazad se mnogo govori o zdravoj ishrani, iako sve više ljudi oboleva i umire od najtežih bolesti. Dokazano je da je obolevanje od raka usko povezano sa jedenjem mesa.

Za početak, prelazak na vegansku ishranu predstavlja stepenik prema višoj svesti, boljem sagledavanju sveta koji nas okružuje, bespotrebnom ubijanju životinja zarad apetita, te kosmičkoj pravdi.

Birajući vegansku ishranu, birate dugovečnost, zdravlje, optimalno stanje organizma i telesne snage. Osetićete nalete energije, da vam je percepcija izoštrena, vaš životni ritam će se poklopiti sa ritmom koji vlada u prirodi, saživećete se sa svim živim bićima u svom okruženju. Ništa vas više na može zaustaviti na putu ka ostvarenju zacrtanih planova.

Za letnje dane i dalje se preporučuje bez kuvanja. Dovoljno je da kupite bezglutensku tortilju i nafilujete je.

Vege recept: Tortilje sa vrganjima 2
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Tortilja sa vrganjima

Potrebno:

  • dve bezglutenske tortilje
  • 250 grama vrganja
  • dve šake rukole ili matovilca
  • čeri paradajz
  • svež kukuruz
  • četiri kašike paste od crnih maslina
  • sok od dva limuna (ili pola manje šolje tamarija)

Priprema:

Gotove tortilje premazati pastom od crnih maslina. Prethodno marinirati iseckane vrganje u limunovom soku ili tamariju otprilike pola sata, a potom ih poslagati na tortilje, dodati rukolu ili matovilac, čeri paradajz, svež kukuruz i zarolati.

Vrganji sadrže osam esencijalnih aminokiselina, kalijum, gvožđe, cink i kalcijum, i zaustavljaju rast kancerogenih ćelija. Imaju intenzivan ukus i miris, a posle tartufa i smrčka u carstvu pečuraka zauzimaju treće mesto po kvalitetu.

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.

Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

Original Article