Veliki istraživački kamp

Foto: Arhiva Društva istraživača

Istraživački kamp okupio je „Mlade istraživače“ svih generacija koji vole i istražuju prirodu, i to biologe, speleologe, geografe, etnologe, astronome, arheologe, geologe… Tako je kraj jula i prva polovina avgusta bila posvećena učenju, razmeni iskustava, ali i podsećanju na početke pokreta Mladih istraživača davne 1969. godine.

„Memorijalna akcija na Durmitoru je prilika da se tačno na pedesetu godišnjicu prve istraživačke akcije na ovoj planini okupe istraživači svih generacija. To je prilika da se prisetimo šta je sve Društvo istraživača iz Valjeva započelo tog jula 1969. godine kao i šta je sve urađeno u ovih pet decenija. Ovo je bila prilika i da odamo poštu našem članu Vladimiru Mandiću koji je kao speleolog izgubio život upravo na toj prvoj akciji.“ – kaže Bogdan Radić, aktuelni mladi predsednik Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ iz Valjeva.

U Nacionalnom parku Durmitor i Opštini Žabljak prethodnih nedelja bilo je mnogo aktivnosti posvećenih mladim istraživačima koji dolaze iz Valjeva i Srbije. Otvorene su dve izložbe fotografija gospodina Đokovića – „Istraživačka akcija Durmitor 1969“ i „Etnološko blago Durmitora – Tepca“, priređeno je veče sa projekcijom filmova o poklretu Mladih istraživača, a najmlađi istraživači su u svom istraživačkom kampu nastavili sa svojim istraživanjima prirode ove planine.

Otvarajući izložbu prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović je između ostalog rekao: „Surovi i mistični grubijan ŠDurmitorĆ, sakrio je je u nepristupačnim vrletima Tare, tog svetskog geološkog, hidrološkog i biološkog fenomena, jedno rajsko mesto, prelepu i blagorodnu Župu Tepca. Od vidikovca Đurovca, do mitske reke Tare pružio je udobne uslove za život, znatno pogodnije od negostoljubivih površi Jezera i Pive. Život na ovim prostorima teče od najstarijih praistorijskih vremena… Proučavaćemo i dalje Durmitor, jer je on nerazdvojni deo nas Mladih istraživača, a posebno života učesnika Durmitorske akcije 1969. godine…“.

Najmlađi među članovima Društva istraživača, osnovci, srednjoškolci i studenti, su se sa Durmitora vratili puni utisaka o prirodi i poštovanja za ovu planinu. Onis u sada bogatiji za znanja koja su stekli, iskustva koja su zajendo doživeli i za veštine koje su naučili istražujući prirodu i boraveći u njoj.

Original Article