Veliki vodič za kontaktne leće

Meke kontaktne leće – kako pravilno brinuti o njima?

Važno je razumjeti kako brinuti za kontaktne leće: nebriga o lećama može dovesti do očnih infekcija od kojih neke mogu uzrokovati sljepoću. Briga o lećama je lakša nego ikada prije. Današnja briga o lećama zahtjeva mnogo manje vremena, troškova i komplikacija nego ranijih godina. Prije nego što počnemo, ne mijenjajte navike vezane uz brigu o lećama prije no što se konzultirate s vašim liječnikom.Neki proizvodi nisu kompatibilni jedni s drugima ili s određenim kontaktnim lećama. Korištenje pogrešnih proizvoda može uništiti vaše leće i oštetiti vaše oči. Kako biste shvatili čemu služe određeni proizvodi, dobro je znati koji su koraci potrebni za zaštitu mekih leća. Vrlo je važno slijediti upute za sigurnu brigu o lećama kako biste se zaštitili od ozbiljnih očnih infekcija.

→ Perite ruke kako biste spriječili prijenos prljavštine i klica na vaše oči. Pokušajte izbjegavati dodir sa sapunom, jer on nije dobar za kontaktne leće. Osušite ruke čistim ručnikom.
→ Odstranite leću i očistite je preporučenom otopinom. Čišćenje otklanja nečistoće oka, kozmetiku i ostale ostatke koji narušavaju udobnost leća. Preporuča se trljanje kontaktne leće u dlanu ruke s nekoliko kapi tekućine za leće.
Isperite leću opet kako biste uklonili ostatke pritom se držeći uputstava – ispiranje je važan korak.
→ Odložite leće na čisto mjesto, predviđeno za njih i napunite svježu tekućinu. Nemojte samo dodavati na staru tekućinu. Dezinfekcija ubija mikroorganizme na lećama. Vrijeme dezinfekcije varira od proizvoda do proizvoda – pogledajte upute na proizvodu.
→ Ponovite ove korake na drugoj leći.

Više od čišćenja, sušenja i dezinfekcije

Bjelančevine

Ovisno o vrsti kontaktnih leća koje nosite i koliko proteina se nakuplja na vašim lećama, vaš liječnik može preporučiti proizvod za uklanjanje bjelančevina. Iako čišćenje uklanja dio bjelančevina, mogu se nakupiti na vašim lećama i učiniti ih neudobnima za nošenje. Što duže nosite leće prije zamjene novim parom, veća je vjerojatnost da trebate odstranjivač bjelančevina.

Optical Express

Npr., ako nosite kontaktne leće za jednokratnu upotrebu, nećete trebati ovaj proizvod. No, ako nosite leće koje se mijenjaju jednom ili dva puta godišnje, vjerojatno ćete ga trebati. Proizvodi za uklanjanje bjelančevina sadrže enzime koji čiste, i tekućinu koja uklanja bjelančevine.

Kod suhoće očiju i iritacija koristite kapi za kontaktne leće kako biste ovlažili vaše oči i leće. Kod osjetljivosti očiju i alergija zamijenite proizvod koji koristite onim koji ne sadrži sastojke koji izazivaju osjetljivost i alergije.

Proizvodi: otopine za čišćenje, ispiranje i dezinfekciju

Slana otopina koristi se za ispiranje i čuvanje kontaktnih leća. Ne koristite slanu otopinu za čišćenje i dezinfekciju. Sredstvo za dnevno čišćenje koristite za čišćenje vaših leća. Nekoliko kapi sredstva stavite na dlan ruke i pažljivo protrljajte leću prema uputama, obično oko dvadeset sekundi. Pritom pazite da očistite obje strane. Koristite različite proizvode za ispiranje i dezinfekciju.

Višenamjenska otopina služi za čišćenje, ispiranje, dezinfekciju i skladištenje kontaktnih leća. Čistite leće na način na koji biste s običnom tekućinom za čišćenje, zatim isperite i dezinficirajte, sve s istom tekućinom. Možete i isprati leće dva puta, te ih staviti u čistu kutiju za leće, zajedno s tekućinom, kako bi se očistile i dezinficirale. Kada ponovno koristite leće, opet ih isperite. S višenamjenskom otopinom nisu potrebni ostali proizvodi.

Hidrogen peroksid otopina služi za čišćenje, dezinfekciju, ispiranje i skladištenje leća. S ovim proizvodom, smjestite kontaktne leće u odgovarajuću posudicu i isperite ih, zatim je stavite u drugu posudicu i napunite je tekućinom kako biste očistili i dezinficirali leće.

Neki hidrogen peroksid sistemi imaju ugrađen neutralizator (kako bi pretvorili hidrogen peroksid u vodu), no kod nekih morate dodati neutralizator. Nakon dezinficiranja i neutraliziranja, možete ukloniti leće iz kutije i početi ih koristiti.

Nikada nemojte ispirati vaše leće s hidrogen peroksidom i stavljati ih direktno na oči bez da završite kompletno dezinficiranje i neutraliziranje. Na taj način možete nanijeti bolnu ozljedu oku uzrokovanu navedenom kemikalijom.

Uređaji za čišćenje i dezinficiranje će očistiti i dezinficirati vaše leće.

Ovisno o uređaju, čišćenje se postiže ultrazvučnim valovima ili na neki drugi način, dok se dezinfekcija obavlja višenamjenskom tekućinom ili UV zrakama. Upute za uređaje su različite. Generalno, prvo se leća ispere koristeći slanu ili višenamjensku otopinu.

Neki brendovi zahtjevaju trljanje, dok neki ne. Zatim se leće stave u uređaj i napune istom vrstom otopine kao i za ispiranje. Poklopite uređaj i uključite kako biste očistili i dezinficirali vaše leće.

Proizvodi za uklanjanje bjelančevina, kapi za oči i opcije za osjetljive oči

Enzimski čistač služi za uklanjanje bjelančevina s vaših leća, obično na tjednoj bazi. Koristite proizvod sa slanom otopinom ili dezinfekcijskom otopinom prema uputama. Prije korištenja enzimskog čistača, očistite i isperite vaše leće.

Napunite posudu za leće s otopinom, zatim dodajte enzimski čistač. Pričekajte dok se ne rastvori te zatim ubacite leće. Ostavite ih da stoje oko 15 minuta. Nakon toga, dezinficirajte s drugim proizvodom ako je nužno.

Određeni enzimski čistači dopuštaju preskakanje dezinficiranja. ako koristite dezinfekcijsku otopinu umjesto slane otopine, no to nije uvijek slučaj. Provjerite uputstva na pakiranju proizvoda.

Dnevni odstranjivač bjelančevina također uklanja bjelančevine s vaših leća, no u tekućoj je formi i koristi se na dnevnoj bazi. Koristi se tijekom dezinfekcije s višenamjenskom tekućinom. Prije korištenja dnevnog odstranjivača bjelančevina, čistite i ispirite leće koristeći druge proizvode. Izaberite proizvođača koji je siguran za vaše leće.

Kapi za oči koje nisu namijenjene lećama mogu utjecati na način kako leće odgovaraju vašim očima ili mogu izblijediti leću.

Proizvodi za osjetljive oči pomažu osobama koje imaju alergijske reakcije na tekućine za leće. Alergije se mogu pojaviti iako koristite iste proizvode godinama bez prijašnjih problema. Simptomi mogu uključivati svrbež, suzenje, peckanje, crvenilo i iscjedak iz oka.

Važno je posjetiti očnog specijalista ako imate ove simptome. Tvar pod nazivom timerosal uzrokuje probleme kod oko 10% pacijenata, stoga ga većina proizvođača danas više ne koristi. Otopina koja ne sadrži ovu tvar obično je označena kao otopina “za osjetljive oči”.

Pazite na rok trajanja kod svih otopina za leće!

kontaktne leće

Najpopularniji proizvodi i lakoća korištenja

Mnogi korisnici mekih leća danas preferiraju uporabu višenamjenske otopine za svakodnevnu upotrebu – samo jedan proizvod dovoljan je za čišćenje, dezinficiranje i ispiranje leća. No hidrogen peroksid sistem njege (iako pomalo nezgodan) ponekad je bolji izbor – pogotovo ako imate problema s udobnošću leća.

◐ Što morate znati o njezi kontaktnih leća

Kada odlučite koje proizvode želite koristiti, posavjetujte se s vašim očnim specijalistom. Ne mijenjajte proizvode sve dok niste sigurni da je novi proizvod kompatibilan s ostalim proizvodima koje koristite i vašim kontaktnim lećama.

Bez obzira na to koji sustav njege koristite, zapamtite:

  • Nikada ne dotičite vrhove posuda s otopinom s bilo čim, uključujući i vaše tijelo: to može izazvati kontaminaciju tekućine
  • Izbjegavajte vodu iz slavine na vašim lećama i ostalim proizvodima, jer mogu sadržavati mikroorganizme opasne po vaše oči
  • Ne zaboravite čistiti pribor za vaše leće kako je propisano
  • Kada nisu u uporabi, kutije za leće trebaju se isprati toplom vodom i osušiti (iako neki liječnici preporučaju jedino dezinfekcijsku ili višenamjensku tekućinu zbog štetinih mikroorganizama)
  • Mijenjajte kutiju za leće jednom mjesečno ili kako je propisano, kako biste reducirali rizik od infekcije

Ono što je najvažnije, čistite i dezinficirajte kontaktne leće jednom dnevno. Ako nosite leće za produljenu uporabu, očistite ih i dezinficirajte odmah čim ih skinete. Vaše oči će biti sigurnije i zdravije, a vaše leće mnogo udobnije za nošenje.

Ono čega se mnogi plaše kada počinju nositi kontaktne leće su potencijalne infekcije, upale ili pojedini oblici konjunktivitisa. No ukoliko se leće dobro i svakodnevno održavaju ne bi trebalo biti većih problema, te one mogu postati ugodno rješenje za osobe lošijeg vida. Oku treba aproksimativno oko dva tjedna da se navikne na leću.

Leće dolaze u četiri vrstepolutvrde plinopropusne (RGP) leće, meke leće za svakodnevnu uporabu, meke leće za svakodnevnu uporabu i tvrde leće. Ove prve – polutvrde plinopropusne (RGP) leće, najotpornije su , te su tako i najmanje podložne oštećenjima i najmanja je vjerojatnost da će se pojaviti ikakvi oftamološki problemi ukoliko se osoba za njih odluči. One su po veličini manje od mekih leća, pokretljivije su i otpornije na treptaj oka. One također najviše pomažu u korekciji astigmatizma. Tvrde lećeoftalmolozi i optičari vrlo rijetko preporučuju zbog njihove slabe propusnosti kisika. Zbog te njihove značajke opasnost od ozljeda je utoliko povećana.

Najveće prednosti imaju meke leće koje su namijenjene za jednokratnu uporabu nakon čega se deponiraju. Kod njih postoji najmanje rizika od sakupljanja prljavštine ili bakterija te je upotreba istih u velikom porastu posljednjih godina.

Ukoliko biste ipak radije problem s dioptrijom željeli trajno riješiti, pročitajte odgovore na najčešća pitanja o laserskom skidanju dioptrije.

Zamijenite svoje leće onoliko često koliko vam je to savjetovao doktor, čak iako ih ne nosite svaki dan. Ukoliko nosite jednokratne leće koje su namijenjene samo jednom nošenju, bacite ih nakon što ste ih nosili jednom, čak iako vam izgledaju svježe. Kada nosite leće više dana nego što je to predviđeno ili spavate u lećama koje nisu tome namijenjene, riskirate očne infekcije.

Prije nego dotaknete leće

Uvijek operite ruke prije nego što idete staviti leće ili ih vaditi. Nemojte koristiti sapune na bazi ulja, losiona za ruke ili s jakim mirisom. Leće se mogu zalijepiti za vlažne prste, pa dobro osušite ruke ručnikom i pripazite da vam ne ostane vlakna na rukama. Ukoliko želite koristiti kremu za ruke, nanesite je tek nakon što ste stavili ili izvadili leće, naime krema za ruke može ostaviti talog na lećama.

Stavljanje leća

Uvijek stavljanje leća počnite s istim okom, kako ne biste pomiješali lijevu i desnu leću. Koristite kažiprst kako biste izvadili leću iz kutijice u dlan svoje ruke. Isperite je otopinom za leće. Stavite leću na vrh svog kažiprsta. Povucite svoju donju vjeđu prema dolje sa srednjim prstom iste ruke, a gornju vjeđu pridržite drugom rukom. Pozicionirajte leću direktno na šarenicu oka. Nježno otpustite svoje vjeđe, i trepnite.

Uklanjanje leća

Prvo, operite ruke prije vađenja leća iz očiju. Kako biste izvadili meke leće, povucite prema dolje svoju donju vjeđu. Pogledajte gore ili na stranu, i nježno pomaknuti leću prema bjeloočnici. Koristeći palac i kažiprst, nježno „uštipnite“ leću i podignite je od oka. Za plinopropusne leće, širom otvorite oči i kožu, u uglu očiju, povucite prema ušima. Ispružite dlan i trepnite. Leća bi trebala pasti ravno u dlan.

Čišćenje i spremanje leća

Postoji mnogo načina za čišćenje leća. Višenamjenska otopina omogućuje vam da čistite, isperete, dezinficirate i spremite svoje leće. Rješenja za ispiranje leća „bez trljanja“ kažu da je dovoljno samo isprati leću kako bi bila čista, međutim, istraživanja pokazuju da „trljanje“ leća čisti bolje.

Ne miješajte vodu i leće

Ukoliko ste ostali bez otopine za leće, možda ćete biti u iskušenju isprati leće s vodom. Nemojte to raditi. Voda može sadržavati mikrobe koji mogu uzrokovati ozbiljne očne infekcije. Nemojte nositi leće pod tušem, i nikad ih nemojte stavljati u usta i ispirati ih slinom.

Tinejdžeri i kontaktne leće

Zreli tinejdžeri mogu nositi leće, ukoliko se nauče brinuti o njima i slijediti doktorove upute. Jednokratne leće su za njih dobar izbor – nema čišćenja i brige o lećama. Nemojte isprobavati leće od prijatelja.

Kutijice za leće su važne

Kutijicu za leće čistite jednakon pažljivo kao i leće. Trebali biste je isprati barem svaku večer s dezinfekcijskom otopinom. Obrišite kutijicu maramicom i neka se suši na zraku. Zamijenite svoju kutijicu barem svaka tri mjeseca.

Kada vas leće bole

Leće mogu biti neugodne, ukoliko je nešto ispod nje ili ukoliko je okrenuta naopako. Izvadite leće i isperite ih kako biste uklonili zrnca prljavštine ili prašine. Nemojte nastaviti nositi leće ukoliko su konstantno neudobne. I nemojte ih nositi ukoliko su vam oči već iziritirane i crvene. Ukoliko vam ne bude bolje ni nakon što ste prestali nositi leće, posjetite doktora.

Savjeti za šminkanje kada nosite leće

  • stavite meke leće prije nego nanesete šminku. Plinopropusne leže stavite nakon što ste nanijeli šminku – naravno, morate dobro oprati i osušiti ruke. Prije nego što skidate šminku – uvijek izvadite leće.
  • koristite antialergijsku šminku. Izbjegavajte metalik ili šljokičasta sjenila za oči i tuševe, vodootporne maskare ili one koje produžuju trepavice – ovo sve može iziritirate vaše oči i leće, ili ostaviti mrlje na lećama. Nemojte nanositi tuš na unutarnji dio oka, između trepavica i oka. Zamijenite svoju šminku svaka 3 mjeseca.

Kada je u pitanju nošenje leća pridržavajte se savjeta i uputa svog doktora.

Pročitajte sljedeće:
Koju vrstu kontaktnih leća mogu koristiti kratkovidne osobe?
Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?
Trebaju li djeca nositi kontaktne leće?
Kako znati jesam li kandidat za lasersku korekciju vida?
Top 7 vitamina za zdravlje očiju
Velika minus dioptrija – je li moguća laserska korekcija vida?

Original Article