Verona: Grad za uživanje

Foto: Wikipedia/ Didier Descouens

Katedrale i crkve, mauzoleji. Ponekad sam imao osećaj da na kraju svake uličice ima po neka crkva ili katedrala. Prva impresija je da je grad izuzetno čist, usluga u restoranima i kafeima prvoklasna, a cene lokalne, skoro pa beogradske. I gostoljubivi ljudi. Ovaj dolazak nije imao šoping ni u nameri, ali se nismo mogli oteti utisku, da sve ono što smo tražili, a nismo našli prošle jeseni u Milanu, ovde postoji u ponudi koja je neočekivano bogata, a cene u sconto dijapazonu od 30-75%…

Kuhinju ne bih da komentarišem, jer ne mogu da dobacim ni do predjela u opisima Tamare Ognjević, ali mogu da kažem da su nepca uživala. I mogao bih ovako da pišem do jutra o krovovima, prolazima, plafonima, restoranima na obali, na trgovima, uličicama, fenjerima, muzejima, izložbama. O gradu posleponoćnih mirisa i svetla. Spokojnih jutara i vrelih podneva…

Ukratko: Verona nije samo festival opere u Areni. Verona nije samo legenda poduprta Šekspirom o tragičnoj ljubavi Romea i Julije. Verona nije samo stecište ljubavnika i ljubitelja opere. Verona je način suživota sa lepim.

Pred odlazak na prvi od naša tri izabrana događaja na festivalu, rekao sam H kako bi bilo dobro da obučem duge pantalone i belu košulju.

– Ma ne, da li si video kako na ovoj vrućini ljudi idu u kratkim pantalonama i sandalama… Obuci čistu majicu i ne izvodi.

Na ulazu broj 68, nije bilo velike gužve u 19.45 (predstava počinje u 21). Doduše, ja sam insistirao da se krene ranije. Posle skeniranja kao na ulazu u samaljot (što bi rekla kuma Zoi) devojka strogog pogleda u uniformi me zaustavila:

– Gospodine, ne možete u kratkim pantalonama. Vaša mesta u parteru zahtevaju posebnu etikeciju koja podrazumeva duge pantalone. Ako imate vremena da odete do hotela da se presvučete, pođite, ako ne, na ulazu 22 imate radnju sa pantalonama…

Nisam kao neki muževi iskoristio situaciju i trljao svojoj voljenoj nos i gunđao, nego sam rekao da nije ništa strašno, otišao do hotela, presvukao se i vratio… Izvinjavanje je trajalo još dva dana (mada je moglo i malo duže, ali nema veze, dobio sam par novih stvarčica u svojoj garderobi).

Original Article