Vesna Stanojević: Mir u brzom vremenu

Foto: Manga

Vest o datumu premijere filmskog ostvarenja Kad ljubav zakasni reditelja Ivana Stefanovića po romanu Mir-Jam Samac u braku u kojem glumi, Vesna Stanojević (50) dobila je dok je bila u Čikagu na Festivalu srpskog filma. Nakon toga uputila se u Srbiju, a tokom dvonedeljnog boravka u našoj zemlji prisustvovala je premijeri novog filma i provela božićne praznike sa rodbinom u rodnoj Šumadiji. Umetnica koju, između ostalog, pamtimo i po filmovima Poslednji krug u Monci, Tri karte za Holivud, Tamna je noć i po seriji Zaboravljeni, poslednjih godina, na radost publike, često radi u Srbiji, te smo je tako gledali u Grehu njene majke i Cvatu lipe na Balkanu, u filmu Put ružama posut u ulozi princeze Olivere, a uskoro i u novoj seriji po filmu koji ovih dana puni srpske bioskope.

Već dve decenije živite u Engleskoj, a poslednjih osam godina predajete glumu na fakultetu The Royal Central School of Speech and Drama. Kako izgleda Božić kada ga obeležavate u Londonu? Na šta su vas podsetili praznici kod rodbine nedaleko od Topole u kojoj ste rođeni?

– Uželela sam se familije pa sam za Badnje veče bila kod mog brata Predraga u Kragujevcu, a za Božić u Masloševu. Bio je prelep sunčan dan, a ja sam uživala u seoskoj idili i sa rođacima učestvovala u božićnim ritualima. Kao mala sam sa, sada pokojnim ujakom Milijom, provodila praznike na selu, a ovih dana sam malo obnovila svoje znanje. Za Božić u Londonu obično odem do srpske ili ruske crkve po badnjak, obeležim ga nekako, ali taj osećaj ne može da se uporedi sa onim u Srbiji.

U filmu Kad ljubav zakasni glumite tetku glavnom junaku kojeg igra Miloš Biković. Koliko ste često dobijali takve uloge i da li one dolaze sa godinama?

– (smeh). Posle tridesete godine reditelji počnu da vas biraju za uloge tetaka, a onda i za majke. Meni je to prirodno i lepo. Osam godina predajem glumu studentima od 17 do 20 godina tako da se tu vrlo lepo uklapam. U Kad ljubav zakasni nemam veliku ulogu jer je reč o filmu o mladima: igram Stanu, tetku koja je odgajila glavnog junaka.

Jeste li gledali Bikovića ranije u filmovima?

– Jesam, u Montevideu. Trebalo je da igram njegovu majku ali, nažalost, nismo mogli da se uklopimo sa terminima.
Ipak „kockice su se složile“ i snimili ste zajednički film. Verujete li u to da neke stvari moraju da se dese i da li se vodite intuicijom kroz život i posao?
– U umetničkom poslu to je veoma bitno zato što zahteva kreativnu saradnju. Ali, sa intuicijom ne treba preterivati jer, ne otkrivaju se svi ljudi u prvim susretima.

Da li ste gledali seriju Cvat lipe na Balkanu?

– Jesam. Trčala sam kod jedne prijateljice u Londonu koja ima kablovsku televiziju da pogledam prvu epizodu jer mi je bilo bitno da budem u duhu sa našim ljudima koji su je željno očekivali.

Na sledećoj strani pogledajte kako izgleda Vesnin život bez televizora u kući.