Ispirao SINUSE sa OVOM vodom, pa umro u teškim bolovima: Nešto mu je danima IZJEDALO mozak!

Većina infekcija se javlja posle kupanja u toplim jezerima ili rekama tokom leta, ipak dešava se da do infekcije dođe čak i u sopstvenom toaletu

Amerikanac sa Floride umro je od amebe koja jede mozak – verovatno nakon što je isprao sinuse vodom iz česme, prenosi Skaj njuz. Ministarstvo zdravlja Floride u okrugu Šarlot potvrdilo je smrt čoveka u saopštenju za javnost 23. februara, ali detalji o žrtvi još nisu poznati.

Veruje se da je infekcija amebom “naegleria fovleri” izazvana ispiranjem sinusa, ali odeljenje je saopštilo da još uvek istražuje slučaj. Naegleria fovleri je jednoćelijski organizam koji se nalazi u zemljištu i slatkoj vodi širom sveta.

Ameba ulazi u telo kroz nos, zatim putuje do mozga, gde uništava moždano tkivo i izaziva razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis, koja je skoro uvek fatalna.

Shutterstock

 

Većina infekcija se javlja posle kupanja u toplim jezerima ili rekama tokom leta, jer organizam voli toplotu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napade i ukočen vrat.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz česme i preporučilo im da koriste destilovanu ili sterilnu vodu za ispiranje sinusa. Vodu iz slavine treba kuvati najmanje jedan minut i ohladiti pre ispiranja sinusa, dodaju.

Takve infekcije su retke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD prošle godine, prema zvaničnim podacima. Slučajevi su se desili nakon izlaganja slatkoj vodi u Ajovi, Arizoni i Nebraski. Bilo je po tri slučaja 2019, 2020. i 2021. godine.

Read More