Patite li od nesanice i uznemirenosti? Ako pripadate ovoj starosnoj grupi zaboravite na lekove za smirenje

Istraživači su otkrili da je upotreba benzodiazepina kao pomagala za spavanje porasla poslednjih godina u Pekingu.

U studiji objavljenoj 17. februara u JAMA Network Open, istraživači su ispitali podatke iz više od 550.000 ambulantnih poseta odraslih zbog nesanice u ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Pekingu između 2016. i 2020. godine.

Oni su uključivali samo pacijente koji su dobili najmanje jedan recept za agonist benzodiazepinskih receptora (BZRA), grupu lekova koji se koriste za lečenje nesanice i anksioznosti. Pošto se neki od ovih lekova koriste i za lečenje anksioznosti, istraživači su isključili pacijente kojima je dijagnostikovana anksioznost ili depresija.

U studiji, istraživači su otkrili da je ukupna stopa propisivanja benzodiazepina porasla sa 34,8 procenata na 62,8 procenata tokom perioda studije. Najveći porast je primećen kod pacijenata starijih od 85 godina, popevši se na 68,3 odsto 2020. godine; i starosti od 75 do 84 godine, popevši se na 65,4 odsto u 2020. U 2020., recepti za benzodiazepine su se povećavali sa godinama pacijenata. Osim toga, starijim ljudima su davani recepti sa sličnom dnevnom dozom kao i mlađim ljudima, otkrili su istraživači.

Upotreba benzodiazepina kod starijih je povezana sa povećanim rizicima od saobraćajnih nesreća, padova i preloma, hospitalizacije i smrti. Iako su smernice protiv rutinske upotrebe benzodiazepina kod starijih osoba, ipak smo primetili značajno povećanje propisivanja benzodiazepina kod starijih odraslih osoba uprkos njihovoj podložnosti neželjenim efektima povezanim sa benzodiazepinima.

 

Read More