Reagujte u PRVIH 30 MINUTA: Ako vam se zamagli vid i trne ruke, to NE MORA da bude umor, već znaci opake bolesti

Dr Džuli Bouveri otkrila je koji su faktori rizika za nastanak ovog oboljenja, ali i kako se ono blagovremeno može sprečiti

Moždani udar je jedna od najopasnijih bolesti koja može dovesti do smrti pacijenta ili teškog invaliditeta. Kako je upozorila dr Džuli Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar jer od brzine kojom će lekari reagovati zavisi život pacijenta, ali i njegov oporavak posle šloga.

Mozak bez kiseonika

Prema njenim rečima, moždani udar može da zavisi od pacijenta do pacijenta, ali najčešće nastaje kad krvni ugrušak blokira protok krvi u mozak. Taj organ tako ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

Preminula dizajnerka koja je kreirala MINI SUKNJU: Najpopularnija manekenka je nosila njene KREACIJE

– Krvni ugrušci se najčešće javljaju u suženim arterijama koje su zahvaćene aterosklerozom, a koja je prirodan proces u starijoj dobi. Međutim, moždanim udarom mogu da budu pogođeni i mlađi pacijenti usled nezdravog načina života koji dovodi do sužavanja arterija. Faktori rizika su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, visok holesterol, dijabetes i prekomerni unos alkohola – upozorila je ona.

Prema rečima dr Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar. Ukolilo lekari na vreme dijanostikuju bolest i daju određene medikamente, najčešće u roku od pola sata, do sat od pojave prvih simptoma, moguće je ne samo spasti život pacijenta, već i sačuvati njegove motorne funkcije, pa će se brže i bolje oporaviti. U suprotnom, postoji opasnost od trajnog invaliditeta ili čak vegetiranja.

 “Dobro došli u Najslabiju kariku”: Sandra je bila voditeljka ovog ultra popularnog kviza: Danas je ne biste prepoznali, evo kako izgleda

– Izgubljeno vreme dovodi do gubitka određenih funkcija mozga u području koje je pogođeno moždanim udarom. Zato je izuzetno važno da ljudi znaju i prepoznaju simptome moždanog udara – naglasila je ona.

Simptomi:

  • opuštenost lica
  • slabost ruku
  • poteškoće u govoru
  • iznenadni gubitak pamćenja
  • utrnulost na jednoj strani tela
  • konfuzija u glavi
  • iznenadni problemi sa vidom

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma ili se to dešava nekome drugom u vašoj blizini odmah pozovite Hitnu pomoć.

Read More