Ovo je jezivo! Deca u Srbiji počinju da puše sa 11 godina, stručnjaci iz Batuta upozoravaju koje situacije su najopasniji okidači

Deca prvu cigaretu zapale već u petom razredu, zabrinjavajući su rezultati poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”!

Ispitivanje je pokazalo da svaki peti učenik prvog razreda srednje škole redovno puši cigarete, a najveći porast broja pušača je među decom od 11 do 14 godina, odnosno učenicima petog i sedmog razreda osnovne škole, piše Informer

Najkritičniji period 

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta “Batut” dr Biljana Kilibarda kaže da su u istraživanje bili uključeni đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji. 

– Anketirali smo decu petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, to je standardna ciljna grupa koja se koristi u istraživanjima. Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole je pušač, a puše deca već u petom i sedmom razredu, međutim, od sedmog razreda broj pušača raste i to nam samo pokazuje da je to ciljna grupa na koju posebno treba da se fokusiramo – istakla je dr Kilibarda.

– Iz godine u godinu broj dece koja propuše raste za jedan do dva odsto, što nije nikako optimistično. Najkritičniji period za početak pušenja jeste prelazak iz osnovne u srednju školu – kaže Kilibarda.

Kako navodi, tinejdžeri u tom uzrastu izloženi su brojnim pritiscima društva i okoline. 

– To je period adolescencije, kada deca gledaju šta rade njihovi vršnjaci i imitiraju ih. Decu treba naučiti rizicima i posledicama koje pušenje cigareta donosi, treba im ojačati samopouzdanje kako bi se suprotstavili pritiscima da zapale prvu cigaretu – kaže Kilibarda.

Ona dodaje i da je izloženost reklamama putem društvenih mreža, interneta faktor rizika i dostupnost je baš velika.

– Jako je važno da se pronađe multisektorsko rešenje koje će prihvatiti i pušači, ali i mladi nepušači.

Read More