Zašto lepe i uspešne žene biraju muškarce luzere? I svima je jasno da ona može puno bolje, osim njoj – u čemu je fora?

Psihološkinja Marija Ostojić razrežila nam je dileme i odgovorila na pitanje zašto uspešne žene biraju “loše” muškarce

Svi smo to videli – uspešna, zgodna i ambiciozna žena u vezi je s ne tako poželjnim muškarcem. Bilo s nekim ko nije privlačan ili uspešan kao ona ili s nekim ko je vara i loše tretira. Svima je jasno da može puno bolje, osim njoj. U čemu je fora?

Da bismo bolje razumeli ovaj paradoks, potrebno je sagledati nekoliko ključnih psiholoških faktora. Marija Ostojić, psiholog, dala nam je objašnjenje. 

– Prvo, važno je razumeti da privlačnost nije isključivo vezana za spoljašnji izgled ili materijalni uspeh. Atraktivnost može biti povezana sa samopouzdanjem, inteligencijom, harizmom, smislom za humor i mnogim drugim osobinama. Kada uspešna žena bira neuspešnog partnera, neuspešnog po modernim kriterijuma uspeha, može biti da vrednuje emocionalnu i intelektualnu povezanost više od materijalnih aspekata. Partnerstvo i ljubav često idu izvan okvira površinskih atributa. Ponekad se uspešne i lepe žene privlače neuspešnim muškarcima zbog njihovih jedinstvenih karakteristika, dubokih emocionalnih veza i zajedničkih vrednosti.

Teorija socijalne razmene sugeriše da ljudi često biraju partnere koji imaju sličnu vrednost ili korist za njihov život.

– U ovom slučaju, uspešna žena može biti motivisana da izabere neuspešnog partnera kako bi očuvala ravnotežu moći u vezi. Ova ravnoteža pruža joj osećaj kontrole i sigurnosti, budući da partnerov neuspeh može umanjiti osećaj pretnje ili konkurencije u vezi.  – naša sagovornica.

Takođe, jedan od razloga može da bude i samopoštovanje. 

– Uspešne žene često imaju visoke standarde za sebe i često su izložene pritiscima da održe svoj izgled, karijeru i društveni status. Izbor neuspešnog partnera može pružiti olakšanje od ovih pritisaka, jer se partnerov neuspeh može percipirati kao manja pretnja ili poređenje sa sopstvenim postignućima.

Takođe je važno istaći da se ovi obrasci odnose na pojedinačne situacije i da ne mogu biti primenjeni na sve uspešne i lepe žene ili na sve neuspešne muškarce. Svaki odnos je složen i jedinstven, sa različitim faktorima koji ga oblikuju.

Read More