Naše bake su znale caku: Pet namirnica koje ubrzavaju rast kose

Konzumacijom ovih pet namirnica možete podstaći rast, ali i učiniti kosu jačom i gušćom

Ako imate problema sa opadanjem kose i želite da poboljšate rast, hrana bogata esencijalnim vitaminima i mineralima biće vam od velike koristi. Konzumacijom ovih pet namirnica možete podstaći rast, ali i učiniti kosu jačom i gušćom, piše Klikba.

Kamilica

Kamilica je lekovita biljka koja se najčešće konzumira kao čaj, a preporučuje se pacijentima koji pate od stomačnih tegoba, grčeva, bolova u stomaku, a dobra je i za smirenje. Međutim, ova dragocena biljka je bogata antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprečavaju gubitak kose.

Zahvaljujući njima, kosa raste brže i postaje sjajnija.

Krastavac

Iako je glavni sastojak salata, krastavac se često koristi i za negu. Takođe je sastavni deo brojnih kozmetičkih preparata. Sadrži antioksidante kao što su vitamin C, mangan i beta karoten i brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su takođe dobar izvor silicijuma, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i podstiče rast kose.

Spanać

Ako patite od nedostatka gvožđa, to može izazvati gubitak kose. Kada je nivo gvožđa u krvi nizak, kiseonik i hranljive materije ne uspevaju da stignu do svojih krajnjih odredišta, pa folikuli dlake ostaju lišeni hranljivih materija, što rezultira smanjenim rastom kose. Takođe, može doći do stanjivanja kose, ali pojačanog osipanja. Zbog toga je veoma važno konzumirati hranu bogatu gvožđem, posebno spanać. Osim gvožđa, spanać sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamin K, vitamin C, folat, mangan, magnezijum, bakar i beta karoten.

Spanać takođe deluje kao antioksidans jer je izvor flavonoida i karotenoida.

Agrumi

Vitamin C je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, pomaže bržoj apsorpciji gvožđa, ali i podstiče rast kose. Ljudi koji unose dovoljnu količinu vitamina C imaju jaku, gustu i zdravu kosu. Ako želite da vam kosa bude zdrava i bujna, konzumirajte što više narandži, limuna i drugog agruma.

Orašasti plodovi

Saveznik našeg zdravlja svakako su mahune oraha, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, a neophodne su za normalno funkcionisanje našeg organizma. Omega-3 masne kiseline imaju zaštitno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali i na sistem za varenje. Međutim, konzumiranje orašastih plodova može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšanju rasta kose.

Read More