Ono što su nam govorile bake ima smisla: Ako pijete vodu na ovaj način uništavate imunitet i varenje

Hladna voda osvežava i gasi žeđ, posebno ako su visoke temperature. Međutim, nekoliko sekundi nakon gutanja efekat bledi, a zadovoljstvo koje smo osetili nestaje… Ali šteta koju ledena voda nanosi telu ostaje mnogo duže. Zašto je hladna voda opasna?

Svi volimo da se osvežimo hladnom vodom, posebno kada su visoke temperature, ali da li je to zdravo? Brojne studije bavile su se uticajem hladne vode na zdravlje, pa se pokazalo da ona štetno deluje na organizam, a evo kako…

Negativan uticaj na creva

Kako se tela na hladnoći skupljaju, tako se i voda skuplja – u dodiru sa kožom sužava pore. Isti efekat je i u stomaku, krvni sudovi se sužavaju, ometajući proces varenja. Ako pijete hladnu vodu sa masnom hranom, masti se “stvrdnu” u jednjaku.

Takva hrana je teško svarljiva, pa se osećate kao da imate kamen u stomaku.

Narušava imuni sistem i energiju tela

Ledena voda koja “prolazi” kroz creva negativno utiče na energetski metabolizam. Telo ne koristi energiju za varenje hrane, već za regulisanje temperature, što na kraju rezultira dodatnim gubitkom tečnosti. Hladna voda izaziva stvaranje sluzi, što značajno smanjuje imunološku funkciju organizma.

Zato ono što su vam u detinjstvu govorile mame i bake – da ne pijete hladnu vodu jer ćete se prehladiti – zapravo ima smisla.

Prednosti tople vode

Za razliku od hladne vode, ispijanje tople vode zapravo može biti veoma korisno.

Evo prednosti unosa tople vode:

– hidratacija tela je značajno ubrzana

– podstiče se proizvodnja prirodnih digestivnih enzima

– razbijanje hrane je mnogo lakše

– smanjuje se nadimanje creva

– procesi detoksikacije kroz kožu se ubrzavaju

– efikasnije se čiste krv i unutrašnji organi (bubrezi, jetra).

Ako usvojite naviku da pijete vodu sobne temperature, ili još bolje – malo toplije, posle kratkog vremenskog perioda primetićete poboljšanje procesa varenja i manju potrebu za šećerom.

Read More