Koliko često treba da menjamo čarape? Dr Sung upozorava da to mora biti svakog dana, inače ste u problemu

I dok jedni ne mogu da izađu iz kuće sa čistim čarapama, ima i onih koji u brzini obuju nošene od juče. Koliko je to zapravo štetno po zdravlje, otkrivaju britanski doktori.

Dr Sung kaže da kombinacija znoja, bakterija i mrtvih ćelija kože na stopalima može da proizvede neugodan miris kada su stopala zatvorena u prljavim čarapama.

Čarape

Shutterstock

 

“Čiste čarape pomažu u održavanju higijene stopala, sprečavaju gljivične ili bakterijske infekcije i održavaju vaša stopala svežim i udobnim”, kaže lekar. S druge strane, prljave čarape imaju suprotan efekat i to može da uzrokuje niz problema.

Infekcije stopala

Svi mikroorganizmi u vašim prljavim čarapama ne uzrokuju samo neugodan miris – oni mogu uzrokovati i infekcije, kaže dr Sung. Bakterije poput Staphylococcus i gljivice poput Trichophytona vole toplo, vlažno stanje vaših prljavih čarapa i uspevaju u tom okruženju

Alergijeske reakcije

Ako patite od alergija na okolinu, nošenje prljavih čarapa jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti jer unosite alergene u svoje čarape i zatim ih raznosite po celoj kući.

Problemi sa kožom

Održavanje vlage, znoja i bakterija zarobljenih u prljavim čarapama na vašoj koži može da izazove iritaciju ili čak da ošteti kožu na stopalima, kaže drugi dr Petrilo. To može da uzrokuje ili pogorša stanja poput osipa, ekcema, dermatitisa i otvorenih rana

Koliko često treba da menjamo čarape?

Jednom dnevno obično je dovoljno, kažu stručnjaci. Ali, dodaju, da učestalost menjanja čarapa uveliko zavisi od vašeg tela (koliko se znojite tokom prosečnog dana i vašoj osetljivosti na infekcije)

“Ako radite bilo šta što uzrokuje prekomerno znojenje, možda ćete morati da promenite čarape više od jednom dnevno kako biste održali čistoću i sprečili probleme”, kaže dr Sung. 

Read More