Da bi se bebe lepo razvijale i rasle, neophodna je adekvatna ishrana i njena dopuna u vidu vitamina, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović

Vitamini i minerali su važni za funkcionisanje brojnih enzima i metaboličkih funkcija u telu svakog organizma, naročito kod najmlađih.

Organizam deteta ih ne može stvoriti pa je zbog toga važna raznovrsna ishrana putem koje se unose vitamini i minerali, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović.

Razlozi manjka vitamina u odojačkom uzrastu?

Zbog niskih rezervi vitamina D i vitamina K koje dete dobije u toku trudnoće od majke, kao i nedovoljne količine u majčinom mleku, potreban je njihov unos nakon rođenja. Zbog toga bebe treba da dobijaju vitamin D u obliku kapi već nakon prve nedelje života. Vitamin K se daje po rođenju, u porodilištu, a nakon toga se daje kao dodatak uz vitamin D, za decu koja su isključivo na prirodnoj ishrani, do navršenog trećeg meseca života.

Ostali bitni vitamini

Vitamin A – za vid i imunitet, ima ga u hrani: šargarepi, dinji, batatu, kelju, spanaću.

Vitamin B  – za stvaranje energije, crvenih krvnih zrnaca, a ima ga u: integralnim žitaricama, ribi, mleku, jogurtu, lisnatom zelenom povrću, pasulju, grašku.

Vitamin C – za borbu protiv infekcija, za desni, krvne sudove, nalazi se u: pomorandži, limunu, kiviju, paprici.

Vitamin E – štiti ćelije i tkiva od oštećenja, ima ga u: pšenici, ovsu, biljnim uljima, žumancu, orasima, semenkama.

Važnost vitamina D i koliko ga treba davati deci

Vitamin D je važan u ishrani dece, jer pomaže u izgradnji kostiju i zuba, sprečava pojavu rahitisa tako što pomaže telu da apsorbuje kalcijum, a takođe pomaže u izgradnji imuniteta kod dece i razvoja mozga.

Za bebe koje se hrane samo majčinim mlekom ili one bebe koje se hrane mlečnom formulom i majčinim mlekom, potrebno je davati 400 IJ D3 vitamina nakon rođenja i do kraja prve godine.

Isto važi i za novorođenče i bebe u prvih nekoliko meseci života koje su na formuli, potrebno je dodavati vitamin D 400 IJ. Za bebe koje su na mlečnoj formuli, ukoliko je formula obogaćena vitaminom D i ukoliko odojče uzima preko 700 do 800 ml mleka na dan, nije potrebno dodavati vitamin D.

Za decu koja su počela da jedu čvrstu hranu, potrebno je da se u ishrani daje hrana kojom se unosi vitamin D, a to su: riba, jaja, jogurt, mleko.

Read More