Evo po čemu žene biraju muškarce: Jedna osobina je važnija od dobrog izgleda

Za avanturu žene biraju muškarce koji su im fizički privlačni makar bili sebični, dok bi za ozbiljnu vezu ipak izabrale one koji su pažljivi i velikodušni iako nisu zgodni

Većinu žena najviše privlače dobar izgled i smisao za humor kod muškaraca. Ali istraživanja su pokazala da je altruizam najvažnija osobina kada žele ozbiljnu vezu. 

To je dokazalo i istraživanje objavljeno u časopisu „British Journal of Psychology“ prema kome altruistični muškarci imaju više intimnih odnosa. Istraživači su pitali neoženjene Kanađane u kojoj meri su činili dobra dela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partnerki i koliko često imaju intimne odnose, piše IFLScience.

Evo po čemu žene biraju muškarce: Jedna osobina je važnija od dobrog izgleda

Shutterstock

 

Muškarci koji su uradili više dobrih dela, imali su više partnerki i intimnih odnosa. Od onih koji su bili u vezama, pažljivi i velikodušni muškarci imali su veći broj intimnih odnosa u poslednjih 30 dana od onih manje altruističnih.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu „Evolutionary Psychology“ 2016. godine upitali su 202 žene da pogledaju slike i opise raznih muškaraca. Neki su bili jako privlačni, dok su im drugi predstavljeni kao dobronamerni i spremni da pomognu. Žene su rekle da bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugu vezu ipak birale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da su žene više cenile dobrotu i velikodušnost nego druge osobine kada su birale potencijalnog oca dvoje dece, jer smatraju da je plemenitost izrazito važna za ozbiljnu vezu i brak.

Read More