Obratite pažnju na zdravlje srca: Evo kako da izbegnete potencijalne rizike

Zdravlje srca je uvek na prvom mestu kada je u pitanju ljudska dobrobit…

Istraživanja pokazuju da je u poslednjih 15 godina došlo do značajnog pomaka u lečenju kardiovaskularnih bolesti, te da se promenom načina života i odgovarajućom terapijom može usporiti tok bolesti i poboljšati kvalitet života.

Većinu faktora rizika povezanih sa oboljenjima srca i krvnih sudova pacijenti mogu sami da promene, ali se mnogi odlučuju na značajne promene u svom načinu života tek kada se razbole, ili dožive srčani ili moždani udar.

Započnite zdrave navike što pre, smanjite faktore rizika, a Hemofarm vam daje nekoliko saveta kako da to uradite:

Fizička aktivnost

Nikada nije kasno za početak fizičke aktivnosti, jer je to odlično za zdravlje srca. Poželjno je da imate najmanje 30 minuta aktivnosti umerenog intenziteta pet puta nedeljno. Šetnja, kućni poslovi, ples – sve se računa!

Trčanje

pixabay

 

Iskoristite svaku priliku da budete aktivniji – idite stepenicama, zamenite vožnju hodanjem, kada je moguće hodajte ili vozite bicikl. Ako radite u kancelariji, pravite kratke pauze za šetnju.

Telesne težine

Održavanje normalne telesne težine može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Jednostavna metoda koja pokazuje da li je osoba pothranjena, ima li zdravu telesnu težinu, ima višak kilograma ili je gojazna je izračunavanje indeksa telesne mase. U idealnom slučaju, trebalo bi da bude između 18,5 i 24,9, a sve iznad ukazuje na višak kilograma i zahteva korekciju ishrane i telesne težine.

Unošenje hranljivih namirnica

Raznovrsna ishrana bogata svežim povrćem i voćem pomaže kako u regulisanju telesne težine tako i u regulisanju krvnog pritiska i holesterola. Poželjno je uzimati pet porcija (po jedna šaka) voća, povrća ili orašastih plodova dnevno.

Ako nije moguće održavati uravnoteženu i zdravu ishranu, dodaci ishrani mogu pomoći u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Trebalo bi da izaberete one suplemente koji imaju dokazanu korist za srce i krvne sudove. Danas se najviše preporučuju suplementi koji pomažu u regulisanju masti (omega-3 masne kiseline), visokog krvnog pritiska (magnezijum), antioksidanata (koenzim K10, polifenoli) i kombinacije vitamina koje doprinose elastičnosti krvnih sudova i smanjuju rizik od ateroskleroze, kao što je kombinacija vitamina D3 i K2 i kombinacije vitamina B6, B12 i folne kiseline.

Držite krvni pritisak ispod 140/90 mg

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je hronična bolest kod koje su vrednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg pri ponovljenim merenjima, što može dovesti do oštećenja krvnih sudova, srca, bubrega i drugih organa. Međutim, oprez je potreban i kada je pritisak iznad 130/80 mmHg jer se to smatra prvom stadijumom hipertenzije i upravo je to trenutak kada se preventivnim merama može smanjiti rizik od daljeg razvoja hipertenzije i njenih posledica.

Redovna kontrola masti u krvi

Visok nivo masti, holesterola i triglicerida u krvi je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčana oboljenja i moždani udar. Masne naslage koje se formiraju u unutrašnjosti krvnih sudova mogu dovesti do oštećenja krvnih sudova, blokiranja dotoka krvi u srce ili mozak, do stvaranja tromba i posledično do srčanog ili moždanog udara.

Orasi

unsplash

 

Ograničite unos prerađene i pržene hrane koja često sadrži mnogo soli, šećera i masti – koristite kuvanu hranu što je više moguće. Uključite hranu bogatu omega masnim kiselinama u svoju ishranu, kao što su plodovi mora i orasi.

Kontrola šećera u krvi

Povišen nivo šećera u krvi, koji traje dugo, štetno deluje na ceo organizam. Oštećuje mnoge organe i tkiva, počev od krvnih sudova, gde ubrzava proces ateroskleroze i time značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Redovna kontrola i regulacija nivoa šećera u krvi može smanjiti rizik od komplikacija na krvnim sudovima. Smanjite unos slatkiša, zaslađenih napitaka i voćnih sokova. Voda ili blagi nezaslađeni biljni čaj su uvek bolji izbor.

Pridržavanje propisane terapije

Ako imate neku od kardiovaskularnih bolesti i lekar vam je propisao terapiju, veoma je važno da je uzimate redovno, svaki dan, po satu prema preporuci. Redovno uzimanje terapije sprečava komplikacije i pogoršanje bolesti. Česta greška koju pacijenti prave je da sami prestanu da uzimaju terapiju krvnog pritiska kada primete da je ona regulisana. Hipertenzija je hronična bolest i redovnom terapijom se pritisak drži pod kontrolom.

lekovi

pixabay

 

Takođe, osobe koje uzimaju lekove za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, kao što su male doze acetilsalicilne kiseline od 75 mg ili 100 mg, moraju da ih uzimaju svaki dan, otprilike u isto vreme. Ovo je posebno važno za osobe koje su već imale moždani ili srčani udar, jer naglo prestanak terapije može da ih izloži riziku od drugog moždanog udara. Zato je važno da svaku promenu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti mora odobriti i propisati lekar.

Prestanak pušenja

Pušenje je takođe identifikovano kao jedan od najvećih faktora rizika. Samo dve godine nakon prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca je značajno smanjen. Prestanak konzumiranja cigareta poboljšava zdravlje i pojedinca i životne sredine. Izloženost pasivnom pušenju je takođe uzrok srčanih oboljenja kod nepušača.

Smanjenje unosa soli

Sa povećanim unosom soli, povećava se i nivo natrijuma, što uzrokuje zadržavanje vode i povećanje krvnog pritiska. Stručnjaci preporučuju da ne uzimate više od 2,3 g soli dnevno. Skrivena so se nalazi u prerađenoj i upakovanoj hrani, kao iu pekarskim proizvodima.

Kuhinjska so

Shutterstock

 

Preporučuje se što manje soliti hranu, a konzumirati što više sirovog voća i povrća. Koristite biljne začine prilikom kuvanja, oni mogu prikriti nedostatak soli, ispraviti ukus hrane, ali i doneti mnogo hranljivih materija.

Zdrav način života

Usvajanjem zdravih navika postajete aktivni učesnik u očuvanju sopstvenog zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Promenom loših životnih navika smanjujemo rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja. Zato budi srce, po srcu svom.

Read More