Najbolje uspeva ako ga sada posadite: Ovaj raskošni lepotan krasiće vaš balkon i tokom mraza i zime

Cvetovi mogu biti ružičasti, beli, ljubičasti pa čak i crveni, a svakoj vrsti treba podjednaka briga kako bi narasla u lepoticu koja privlači poglede

Rododendron ima više od hiljadu vrsta, raste u obliku žbuna i prelepe je ružičaste boje. Cvet nazivaju alpskom ružom jer prirodno raste samo u visokim planinskim područjima. Iako nije ruža, izgledom joj opasno konkuriše. Svaka od mnogobrojnih vrsta poznata je po krupnim cvetovima predivne boje i mesnatim listovima koji čine grm veličine do 1,2 metara.

Cvetovi mogu biti ružičasti, beli, ljubičasti pa čak i crveni, a svakoj vrsti treba podjednaka briga kako bi narasla u lepoticu koja privlači poglede. Rododendron ne voli sunce i to je zapravo najvažniji uslov za njegovu sadnju, birajte da bude u hladu.

Tokom letnjih meseci treba ga češće zalivati kako se listovi ne bi osušili, a najbolje će uspjeti na kiselom tlu. Sadi se u jesen ili proleće. Bolje podnosi niske, nego visoke temperature.

Ako ga posadite u saksije na svake dve, tri godine treba ga presaditi u veću posudu, a na dno bi trebalo staviti šljunak.

Read More