Profesionalni kuvar otkrio: Koliko puta možete da koristite isto ulje za prženje i koju vrstu? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Često se govori o tome da li ulje mora da se baci posle prženja hrane ili sme da se upotrebi još neki put? Evo šta rade profesionalci.

Pošto su za prženje potrebne visoke temperature, izaberite ulje sa visokom tačkom dimljenja. Tu spada i ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se posebno preporučuje i zbog zdravih sastojaka, kaže poznati engleski kuvar Tom Hant. Dokazano je da maslinovo ulje podnosi temperature više od 190 stepeni – devičansko maslinovo ulje 191 stepen, dok ekstra devičansko podnosi čak 207 stepeni, pa se mogu koristiti za svaku vrstu termičke obrade. Bilo da kuvate ili pržite, ono neće imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

Važno je, ako nameravate da ponovo upotrebite ulje, da obratite pažnju da ono tokom prženja ne gori i ne dimi, jer u tom slučaju se mora baciti. Nakon prvog prženja, Hant ostavi da se ulje potpuno ohladi, a zatim ga filtrira kroz gazu, pre nego što ga stavi u zatvorenu posudu na tamno mesto, piše „Gardijan“.

Kuvarica i spisateljica Romi Gil radi ono što je videla od majke – iskorišćeno suncokretovo ulje stavlja u staklenu teglu s poklopcem i procedi ga pre upotrebe. Ali koliko puta se takvo ulje može ponovo koristiti? Nekoliko puta, u zavisnosti od stanja ulja, o čemu se uvek mora voditi računa. Ne bi trebalo da postane previše tamne boje ili penasto i da ima bilo kakav talog. Naročito ako počne da miriše, vreme je da ga bacite. Kuvarica Gil ga koristi čak šest puta pre nego što ga baci.

Read More