Zaboravite na prašinu: Napravite jednostavan sprej, naprskajte ga i dom će vam biti blistavo čist

Prašina je kombinacija mrtvih stanica kože, grinja, peruti…

Malo je stvari koje frustriraju više od temeljnog čišćenja celog doma, jer ćete već sledeće jutro otkriti da se na površinama koje ste tek prošli s krpom opet sakuplja prašina. To je neizbježan deo života, ali postoje rešenja uz pomoć kojih možete usporiti njeno nakupljanje, donosi portal Martha Stewart..

Jedan od delotvornih načina je sprej koji možete pripremiti kod kuće, kojim ćete poprskati površine u stanu i uveriti se da usporava nakupljanje prašine bolje od kupovnih rešenja za čišćenje. Najbolje je to što većinu potrebnih namirnica i stvari sigurno imate kod kuće.

Evo što vam treba:

Bočica s raspršivačem, destilovano alkoholno sirće, voda, ekstra devičansko maslinovo ulje i eterična ulja, odnosno miris po izboru.

Površine koje želimo zaštititi od prašine prvo treba prebrisati suvom krpom, poprskati sprejem iz kućne izrade, pa prebrisati suvom krpom.

Prašina

Shutterstock

 

Prašina je kombinacija mrtvih stanica kože, grinja, peruti, bakterija, dlaka kućnih ljubimaca i drugih sitnih ostataka. Važno je držati je pod kontrolom da bismo očuvali zdravo okruženje i ugodan vazduh u domu.

– Prašina je dosadan problem koji može izazvati alergije, pa je dobro znati da postoje i jednostavna rešenja,  kaže Kathy Cohoon, direktorka franšize firme Two Maides.

Dakle, kako ćete napraviti domaći sprej protiv nakupljanja prašine?

U bocu s raspršivačem uspite 1/2 šoljice belog sirćeta, 2 šoljice tople vode i ¼ šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja. Mućkajte dok se sastojci ne sjedine. Potom nakapajte nekoliko kapi željenih eteričnih ulja u bočicu s raspršivačem. Preporučujemo osvežavajuće mirise, poput limuna ili lavande, ali možete i preskočiti ovaj korak ako ne volite intenzivne mirise.

Čišćenje ploče

Shutterstock

 

– Prije upotrebe spreja za prašinu, obrišite površinu suvom krpom od mikrofibera, kako biste uklonili prašinu. Zatim raspršite smesu po površinama i obrišite suvom krpom od mikrofibera – kaže Cohoon. To će pomoći da se prašina na prebrisanim površinama manje taloži.

Sprej odložite u hermetički zatvorenoj bočici s raspršivačem, na suovm i hladnom mjestu, dalje od sunčeve svetlosti. Budući da se za kućni sprej protiv prašine obično koristi voda i nema nikakvih konzervansa, najbolje ga je baciti nakon mesec dana – kaže Jennifer Parnell, saosnivačica Humble Suds, linije netoksičnih, održivih proizvoda za čišćenje.

Inače ga možete koristiti na bilo kojoj površini, ali izbegavajte tekstilne. 

Bonus video:

Read More