Ovo su simptomi nedostatka vitamina D: Bolovi su jasan pokazatelj, ali to nije sve, povedite računa na vreme!

Jasni nagoveštaji da nešto nije u redu…

Oslabljen imunitet, depresivno raspoloženje, bolovi u mišićima i kostima, gubitak kose, samo su neki od simptoma nedostatka vitamina D. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D, smatraju stručnjaci.

Česte upale i prehlade


Vitamin D igra veoma važnu ulogu u radu imunog sistema. Ako ste skloni čestim prehladama i gripu, razlog može biti nizak nivo vitamina D u organizmu. Što manje vitamina D imate, telo će početi da napada sopstvene zdrave ćelije, što može dovesti do raznih poremećaja, kao što su multipla skleroza, zapaljenska bolest creva, celijakija, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, psorijaza itd., piše Psihologis. .

Iscrpljenost i umor

Istraživanja su pokazala da čak i relativno malo smanjene vrednosti vitamina D mogu dovesti do osećaja hroničnog umora i time izazvati glavobolju.

zevanje

Shutterstock

 

Bol u kostima i leđima

Vitamin D je takođe veoma važan za zdravlje naših kostiju. Između ostalog, poboljšava apsorpciju kalcijuma. Bol u kostima (nogama, rebrima, zglobovima), posebno u donjem delu leđa, može značiti da vam nedostaje vitamina D.

Depresivno raspoloženje

Istraživanja su pokazala da postoji veza između vitamina D i raspoloženja, posebno kod starijih ljudi. Takođe, ljudi koji žive u severnim zemljama skloniji su depresiji, posebno zimi, kada su dani veoma kratki. Zato se vitamin D tamo redovno dopunjuje uzimanjem suplemenata. 

Bonus video:

Read More