Odnos vina i pritiska: Evo koja količina se preporučuje na dnevnom nivou, uživajte oprezno

Važno je da se konzumira umereno…

Crveno vino ima jedinstven sastav koji ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, utiče na krvni pritisak, a ima i druga korisna svojstva.

Postoji mnogo debata o tome kako crveno vino utiče na krvni pritisak. Da li ga povećava ili smanjuje?

Kako crveno vino utiče na krvni pritisak

Za blagotvorno dejstvo crvenog vina na krvni pritisak zaslužani su antocijani. To su crvene, ljubičaste ili plave supstance koje bobicama daju boju. Spadaju u flavonoide i imaju fenolnu strukturu koja je zaslužna za njihovo blagotvorno dejstvo. U ljudskom organizmu deluju protivupalno, deluju kao antioksidansi, pozitivno utiču na mikrobiom u crevima, jačaju srce i krvne sudove.

Pritisak

Shutterstock

 

Ishrana sa dovoljnim količinama antocijana pomaže u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ovaj efekat je zbog činjenice da antocijanini povećavaju proizvodnju azot-oksida u telu, što dovodi do vazodilatacije i smanjenja krvnog pritiska, a cirkulacija krvi se poboljšava, piše Lepota i Zdravlje.

Osim toga, antocijani blagotvorno deluju na nervni sistem i sprečavaju razvoj neuralgičnih poremećaja, jačaju veze između nervnih vlakana i poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, pomažu u suočavanju sa stresom i sprečavaju povećanje krvnog pritiska. Zbog toga, crveno vino pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska zbog sadržaja antocijana. Važno je da se konzumira umereno, ne više od tri čaše nedeljno.

Samo umereno!

Pogledajmo bliže da li crveno vino povećava ili smanjuje krvni pritisak i kako to utiče na organizam. Odmah nakon konzumiranja dolazi do vazodilatacije. Ovo svojstvo je zbog delovanja katehina i antocijana. Ako imate visok krvni pritisak, možda ćete primetiti da nakon pijenja vina vaš krvni pritisak pada.

Sa hipertenzijom, osoba može osetiti olakšanje od simptoma: težina u glavi, buka i bol u temporalnom regionu nestaju. Neko vreme nakon uzimanja, broj otkucaja srca se povećava, stoga se povećava zapremina krvi koja prolazi kroz sudove. Postepeno se sudovi sužavaju, a ubrzan rad srca se nastavlja, pa kroz sudove prolazi više krvi, a pritisak ponovo počinje da raste. Zbog toga je važna umerenost kada pijete crno vino.

vino

Shutterstock

 

U malim količinama, piće ima blagotvorno dejstvo i pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Uz prekomernu upotrebu, rezultat će biti suprotan: povišen krvni pritisak, sužavanje krvnih sudova, zgušnjavanje krvi, rizik za kardiovaskularni sistem.

Treba razmisliti o vrsti vina: korisno je suvo crveno, jačine ne više od 9-11 stepeni. Slatka i jača pića samo podižu krvni pritisak zbog velike količine šećera i alkohola. Belo vino ne snižava krvni pritisak jer ne sadrži antocijane. Ovaj efekat od crvene sorte primećuje se samo kod ljudi sa hipertenzijom.

Crveno vino u  slučaju niskog krvnog pritiska nema ovaj efekat i ne smanjuje ga. Pre nego što popijete alkoholno piće, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom, jer mogu postojati kontraindikacije za njegovu upotrebu.

Dragoceni flavonoidi

Crveno vino sadrži sledeće moćne antioksidanse:

Kvercetin je najmoćniji antioksidans. Sprečava pojavu aterosklerotskih plakova i jača kardiovaskularni sistem.

Rutin – čini zidove krvnih sudova jačim, poboljšava njihovu elastičnost. Pomaže u borbi protiv virusa i mikroba, uklanja toksine i soli teških metala iz tela. Jača imunološki sistem, usporava starenje.

koža

Shutterstock

 

Antocijani – nalazi se u crvenim i ljubičastim bobicama. Jačaju krvne sudove, poboljšavaju rad mozga, pozitivno utiču na vid i pomažu u prevenciji moždanog udara. Smanjujju krvni pritisak i usporavaju puls. Pored toga, pomažu u obnavljanju veza između nervnih vlakana, poboljšavaju dotok krvi u mozak i smanjuju oštećenja od oksidativnih procesa, čime se smanjuje verovatnoća razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.  Kod pacijenata sa dijabetesom, antocijani pomažu u smanjenju insulinske rezistencije, štite pankreas i normalizuju nivo šećera u krvi.

Kora voća, koja dospeva u crno vino, sadrži resveratrol – jak antioksidans koji pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tela i odgovoran je za mladost i dugovečnost. Takođe ima stimulativni efekat na imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija.

Bonus video:

Read More