Obratite pažnju: Ovo je znak opasne bolesti, a možete da ga primetite dok se češljate

Svaki problem s jetrom može da bude opasan, jer ovaj organ ima važnu ulogu u našem telu.

Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u telu, pa  je važno voditi računa o njoj. Jedan od znakova da je jetra oštećena možete otkriti dok se češljate. Sledeći put, dok se češljate, obratite pažnju na količinu kose koja vam tom prilikom opadne. Britanska Nacionalna zdravstvena služba navodi da je to jedan od znakova upozorenja da postoji problem s jetrom. 

Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje ovog organa. U početnim stadijumima često nema nikakvih simptoma i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što duže ne primećujete stanje, jetra postaje sve oštećenija. Četvrti i poslednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ona se javlja nakon godina upale i uzrokuje pojavu ožiljaka na jetri. Ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, a opadanje kose jedan je od njih.

žena

Shutterstock

 

Ostali znakovi ciroze jetre uključuju umor i slabost, osetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne kapilare na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, navodi Britanska Nacionalna zdravstvena služba, a prenosi „Miror“. Javljaju se i česta krvarenja iz nosa, modrice po telu, žuticu, napade drhtanja i vrućine, kao i oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti.

Javljaju se i nesanica, loše pamćenje i poteškoće s koncentracijom. To je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utiču na mozak jer jetra ne može da ih ukloni iz tela, kaže NHS.

Read More