Oštra, iznenadna bol ispod rebara: Telefoni Hitne se usijali! Skoro svi se javljaju sa istim tegobama

Dežurni lekar u Hitnoj pomoći izjavio je da su građani najviše zvali zbog bolova u stomaku, ali su bile i intervencije zbog napada žuč

Iako su doktori upozoravali da tokom praznika ne treba preterivati u hrani i piću, posebno posle perioda posta, izveštaji iz beogradske Hitne pomoći pokazuju da su mnogi ipak popustili iskušenju praznične trpeze. Lekari su tako juče imali ruke pune posla zbog jedne od glavnih posledica prejedanja – napada žuči!

Osim hroničnih bolesnika koji su tražili pomoć juče, telefoni Hitne pomoći bili su preopterećeni i zbog prejedanja. Dežurni lekar u Hitnoj pomoći izjavio je da su građani najviše zvali zbog bolova u stomaku, ali su bile i intervencije zbog napada žuči.

“Imali smo sinoć veći broj poziva građana zbog preteranog konzumiranja hrane. Građani su uglavnom zvali zbog bolova u stomaku, mučnine, potrebe za povraćanjem i drugih simptoma koji ukazuju na napad žuči”, rekli su iz Hitne pomoći.

Stomaci su i danas u riziku

Nažalost, stomaci se još uvek nisu odmorili od prejedanja tokom prvomajskih praznika, a sada im se pridružila uskršnja gozba koja, pored jaja, u većini domova obično uključuje i čorbe, sarme, pečenje, ruske salate, pa sve do torti i kolača…

Srbi koji danas slave ili idu na slavu suočavaju se s novim izazovom

Budući da danas mnogi slave ili odlaze na slavu, kao što je Đurđevdan, jedna od najvažnijih srpskih slava, pred mnogima će biti izazov kako odoliti obilju slanih i slatkih đakonija? Ne postoji čarobni štapić, rešenje je samo jedno, veoma dobro poznato:

“Umerenost u hrani i piću je univerzalan savet i uvek apelujemo na građane da budu obazrivi”, poručuju iz Hitne pomoći.

Oštra, iznenadna bol ispod rebara

Usled naglog prejedanja može doći do akutnog napada žučne kese, odnosno holecistitisa. O tome je nedavno govorio docent dr Miljan Ćeranić, specijalista opšte hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

“Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka, što može da ukaže na upalu žučne kese. Bol je izuzetno jak, naglo se pojačava, i traje 6 sati i duže. Može se javiti i mučnina”, istakao je dr Ćeranić i dodao:

“Takvi pacijenti, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu, gde je neophodno da im se uradi ultrazvuk, kojim mogu da se uoče kamenčići, kao i krvna slika i biohemija. U zavisnosti od veličine problema, pacijentima prvo mogu da se propišu antibiotici, pa da tek idu na operaciju, a neki se odmah operišu.”

Prva pomoć kod napada žuči

 • Osoba bi trebalo da se smiri i pokuša da se opusti kako bi smanjila bol i nelagodu
 • U ublažavanju bola u stomaku može da pomogne toplotni jastuk ili flaša sa toplom vodom
 • Pijenje vode može pomoći u olakšanju simptoma i sprečavanju dehidratacije, posebno ako se javlja povraćanje.
 • Izbegavati unos hrane i pića tokom napada žuči, posebno masne, pržene ili začinjene hrane, koja može iritirati žučnu kesu.
 • Ako simptomi napada žuči ne prolaze ili se pogoršavaju, potražiti medicinsku pomoć
 • Brojne posledice prejedanja

  • Inače, dr Ćeranić je upozorio da prekomerna upotreba hrane, uključujući i jaja, može dovesti do različitih zdravstvenih problema:
  • Visok holesterol – jaja su bogata holesterolom, pa prekomerno konzumiranje može doprineti povećanju nivoa holesterola u krvi, što može povećati rizik od srčanih bolesti.
  • Povećan rizik od srčanih bolesti – prekomerna konzumacija hrane bogate zasićenim mastima, kao što su jaja, može povećati rizik od srčanih bolesti, posebno ako se kombinuje sa nezdravim načinom ishrane i nedostatkom fizičke aktivnosti.
  • Problemi sa varenjem – preterano konzumiranje jaja može dovesti do problema sa varenjem kod nekih ljudi, kao što su nadimanje, gasovi ili gastrointestinalne tegobe.
  • Alergije – jaja su jedan od najčešćih alergena, pa prekomerna konzumacija može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na proteine koji se nalaze u jajima.

  Read More