Ove aktivnosti nemojte nikako raditi TOKOM OLUJE praćene GRMLJAVINOM!

U poslednje vreme svedočimo čestim olujama praćenim gromovima i grmljavinom, stoga nije naodmet uvek imati na umu što nikako ne smete da radite kada iznad vas sevaju munje i gromovi.

Nošenje kišobrana

Većina kišobrana sadrži metalne delove koji će, u slučaju udara groma, poslužiti kao vodič za struju te vas ozbiljno povrediti ili čak usmrtiti. Isto važi i za sve ostale predmete koji sadrže metal, kao što su štapovi za pecanje, štake i slično.

Stajanje ispod drveta

Grom često pogađa stabla, posebno ako su usamljena na većoj površini. Stoga nikad ne tražite zaklon od grmljavine ispod drveta! Prema nekim istraživanjima upravo je to drugi vodeći uzrok smrti tokom grmljavinskih nevremena u svetu.

Telefoniranje

Suzdržite se od telefonskih poziva dok traje oluja, posebno onih sa fiksnog telefona. U slučaju da grom udari u vašu kuću ili zgradu, kroz telefonske žice struja može doputovati do vas. Isto vredi i za mobilne telefone priključene na električne punjače.

Tuširanje i plivanje

Struja iz groma lako pronalazi put kroz vodu odnosno metalne vodovodne cevi i metalne slavine i tuševe. Stoga izbegavajte da se tuširate dok napolju grmi. Isto važi i za plivanje u otvorenim vodama, kao što su reke, jezera, bazeni, more i slična mesta.

Ležanje na tlu

U slučaju da vas je oluja zatekla dok ste napolju, nemojte nikako da legnete na tlo. Umesto toga, čučnite i tlo pipajte samo petama, minimalno ga dodirujući. Glavu stavite između ruku, položite je na kolena i u tom položaju sačekajte dok ne prođe oluja.

Feniranje

Oluja nije dobro vreme za feniranje, jer mali kućni aparati, poput fena, provode struju. Ne samo da ih je poželjno ne koristiti, već bi bilo najbolje da ih potpuno isključite iz struje. Isto važi i za tostere, aparate za kafu, TV prijemnike i druge uređaje.

Vožnja bicikla

Ni bicikl, ni motocikl, ni traktor, niti bilo koje drugo otvoreno vozilo nisu dobar odabir za oluju. Ne samo zato što ćete na njima pokisnuti, već i stoga što se izlažete opasnosti od udara groma. Ako vas nevreme zatekne u zatvorenom automobilu, ostanite unutra i sačekajte dok se oluja ne umiri.

Read More